TESTIRANJE

ZPS: Rdeči karton za drese Eura 2012

Objavljeno 05. junij 2012 17.43 | Posodobljeno 05. junij 2012 17.05 | Piše: Mo. S.

Dresi poljske nogometne reprezentance vsebujejo snov, ki škoduje živčnemu sistemu.

Ronaldo bo igral v dresu, ki vsebuje nikelj.

LJUBLJANA – Potrošniške organizacija, ki so združene v skupino Euroconsumers (Belgija, Italija, Portugalska in Španija), so testirale devet uradnih majic Euro 2012 in prav v vseh odkrile visoke vrednosti kemikalij, kar pomeni, da bodo nogometaši na prihajajočem evropskem nogometnem prvenstvu igrali v neustreznih majicah.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) tako opozarja, da so svinec našli v šestih majicah, v dresih Španije in Nemčije pa je vsebnost svinca presegla meje, ki so sicer dovoljene v izdelkih za otroke.

Hormonski motilec v španskih in italijanskih dresih

»Ronaldo, van Persie in njuni reprezentančni kolegi iz Portugalske in Nizozemske bodo očitno igrali v dresih, ki vsebujejo nikelj. Majice, ki jih bodo nosili reprezentanti Poljske, bi morale biti odpoklicane s trga, saj vsebujejo spojino organotin (preprečuje neprijeten vonj potenja) v količinah, ki presegajo meje dovoljenega. Organotin škoduje živčnemu sistemu. Nonilfenol – hormonski motilec, ki ga ne smejo vsebovati niti odpadne vode – je v majicah španske in italijanske reprezentance,« so še zapisali na svoji spletni strani.

Rdeči karton proizvajalcem

Ob tem je skrb vzbujajoče tudi dejstvo, da navijači za majice njihovega moštva odštejejo tudi do 90 evrov, za to ceno pa verjetno pričakujejo tudi kakovosten in varen izdelek. »Nerazumljivo je, da težke kovine uporabljajo pri izdelkih široke potrošnje. Proizvajalcem, ki uporabljajo snovi, ki škodijo ljudem in okolju, bi morali pokazati rdeči karton.« meni generalna direktorica potrošniške organizacije BEUC Monique Goyens.

Očitno je veljavna zakonodaja, ki zadeva prepoved nevarnih kemikalij v izdelkih široke potrošnje, neprimerna, še opozarjajo v ZPS.

Deli s prijatelji