RAZISKAVA

ZPS: Je dodajanje mehčala za vodo v pralni stroj res koristno?

Objavljeno 31. marec 2012 00.20 | Posodobljeno 31. marec 2012 00.20 | Piše: Mi. S.

»Da pralni stroj bo dlje živel, dodaj ... kis«. Raziskava je namreč pokazala, da imata kis in mehčalo za vodo veliko skupnega pri odpravi vodnega kamna.

LJUBLJANA – Vodni kamen. Počasna smrt za vsak pralni stroj. In če gre verjeti oglaševalcem, lahko proti tej tegobi pomaga mehčalo za vodo. Vsaj tako priporočajo v televizijskih oglasih. Vendar pa Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) slogan znanega proizvajalca mehčalcev vode za pralni stroj, postavlja na glavo.

Odgovor so v ZPS našli v raziskovalni nalogi učenk OŠ Livada iz Velenja (Žohar J., Šulek K., Ali je raba sredstev za mehčanje vode pri pralnih strojih smiselna? Raziskovalna naloga, Osnovna šola Livada, Velenje 2011). Mladi raziskovalki sta namreč idejo dobili ravno ob gledanju televizijske reklame in se ob tem vprašali, kaj sploh je trda voda in ali gospodinjstva vedo, kakšno trdoto vode imajo, in ali se jo morda da »zmehčati« na kakšen drugačen način.

Kaj je trda voda?

V vodi, ki jo najdemo v naravi, so raztopljene različne snovi, njihova sestava in količina pa sta odvisni od območja, kjer voda izvira, in od kemične sestave podlage, po kateri teče. Trdoto vode merimo v nemških ali francoskih trdotnih stopinjah. Nemška stopinja (°dH), ki je pri nas pogosteje v uporabi, pomeni količino kalcijevega oksida v litru vode (1°dH = 10 mg CaO v 1000 ml vode), francoska pa količino kalcijevega karbonata v litru vode.

Po Sloveniji je voda večinoma srednje trda. Najtršo vodo imajo na Štajerskem, trda pa je tudi v kraškem svetu in na območju Alp in Dinarske planote, medtem ko je voda na severovzhodu (Pohorje, Kozjak) mehkejša. Najmehkejša je na Goričkem, v Prekmurju in na Dolenjskem pod Gorjanci.

Vodni kamen odvisen od temperature

Raziskovalki sta se lotili tudi preizkusa, kako hitro se vodni kamen nalaga na vitalne dele stroja. Ugotovili sta, da je izločanje apnenca iz vode pri višji temperature močnejše. Iz tega gre sklepati, da je pametno mehčalo dodajati le ob pranju pri visokih temperaturah.

Kaj je razkrila anketa

Če gre sklepati po odgovorih ankete, večina gospodinjstev pere povprečno od štiri- do šestkrat na teden pri temperaturi 40 stopinj Celzija in enkrat ali dvakrat pri višji temperaturi, kot je 90 stopinj Celzija. Mehčalo uporablja le četrtina gospodinjstev, a dve tretjini od teh redno.

Mehčalo za vodo uporablja zgolj četrtina anketiranih gospodinjstev, dve tretjini od teh redno. Zaradi vodnega kamna so morali zamenjati grelec zgolj v dveh gospodinjstvih, enkrat po treh in drugič po petnajstih letih uporabe stroja. Kaže, da se grelec le redko pokvari, ne glede na to, kako pogosta so pranja in ali peremo pri visoki temperaturi ali ne.

Kis proti vodnemu kamnu

Strokovnjaki iz podjetja Gorenje so razkrili, da se z zviševanjem temperature pranja na grelcu nabira vodni kamen, kar pomeni večjo porabo energije in nevarnost, da pride do pregrevanja ali kratkega stika, ki uniči grelec. Strankam svetujejo, da za preprečevanje nabiranja vodnega kamna v stroj pri pranju na višjih temperaturah (60 stopinj Celzija ali več) dolijejo 1 ali 1,5 decilitra kisa za vlaganje.

Prav tako so preverili, ali tak kis enako dobro preprečuje nabiranje vodnega kamna kot znana kemična sredstva za mehčanje vode. Učinek je bil v obeh primerih dokaj podoben, priporočajo pa kis, saj gre za naravno sredstvo in ne kemično.

Prijaznejše do okolja

Dokaz, da so sredstva za mehčanje vode škodljiva za okolje, je bil podan v obliki fižola. Konkretneje, preizkus kaljenja fižola v dveh posodah: eno so zalivali samo z vodo, drugo pa z vodo, ki je vsebovala mehčalo. Fižol, ki so zalivali z navadno vodo, je hitro in uspešno kalil, medtem ko drugi sploh ni skalil.

Stroški mehčanja vode

Družina v povprečju mesečno pere 18-krat (od štiri- do petkrat tedensko). Pri vsakem pranju naj bi po navodilih proizvajalcev dodali sredstvo za mehčanje vode. Recimo, da uporabljamo tablete za mehčanje, teh je v enem zavitku 18, stane pa 3,98 evra, kar pomeni na leto 47,76 evra. Upoštevajoč ceno grelca (po podatkih servisne službe stane 11 evrov) in stroške zamenjave (39,60 evra), bi morali za zamenjave grelca odšteti nekaj več kot 50 evrov. Če upoštevamo še njegovo življenjsko dobo (okrog 8 let), se redna uporaba sredstev za mehčanje vode še zdaleč ne zdi več tako ekonomična.

Deli s prijatelji