RAČUNSKO SODIŠČE

Zpizu pri poslovanju za leto 2011 mnenje s pridržkom

Objavljeno 09. julij 2013 12.18 | Posodobljeno 09. julij 2013 12.18 | Piše: STA, T. L.

Računsko sodišče je Zpizu že za leto 2010 izreklo pozitivno mnenje za računovodske izkaze, za poslovanje pa mnenje s pridržkom.

Zpiz bo moral posameznikom izdati upravne odločbe o znižanju njihovih pokojnin.

LJUBLJANA – Računsko sodišče je v reviziji računovodskih izkazov in pravilnosti poslovanja pokojninskega zavoda v letu 2011 pri poslovanju izreklo mnenje s pridržkom med drugim zaradi nekaterih pomanjkljivosti matične evidence. Odzivno poročilo pa ni potrebno, ker so nepravilnosti že odpravljene, so danes sporočili z računskega sodišča. 

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) je mnenje s pridržkom prislužil, ker v matični evidenci uživalcev pravic ni zagotovil vseh podatkov po zakonu o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Pri nabavi materiala, storitev in osnovnih sredstev ter pri izvajanju posameznih postopkov izbire dobaviteljev in izvajalcev pa je ravnal v nasprotju s predpisi o javnem naročanju, ugotavlja sodišče v revizijskem poročilu, ki so ga izdali v ponedeljek.

Odzivno poročilo ni bilo potrebno

Ker je zavod med revizijskim postopkom odpravil razkrite nepravilnosti oziroma sprejel ustrezne popravljalne ukrepe, računsko sodišče ni zahtevalo odzivnega poročila.

Ob revidiranih računovodskih izkazih zavoda pa sodišče ugotavlja, da so v vseh pomembnih pogledih pravilno prikazali tako stanje sredstev in obveznosti do virov sredstev na zadnji dan v letu 2011 kot tudi prihodke in odhodke oziroma prejemke in izdatke zavoda za omenjeno leto. Glede na to je sodišče o računovodskih izkazih izreklo pozitivno mnenje.

Za poslovanje mnenje s pridržkom že leta 2010

Računsko sodišče je Zpizu že za leto 2010 izreklo pozitivno mnenje za računovodske izkaze, za poslovanje pa mnenje s pridržkom. Tudi tedaj odzivno poročilo ni bilo potrebno.

Zpiz, ustanovljen leta 1992, izvaja enotno obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje za celotno območje Slovenije. Je pravni naslednik prejšnje Skupnosti pokojninskega in invalidskega zavarovanja v Republiki Sloveniji.

Deli s prijatelji