VIŠJE POKOJNINE

Zpizu ne bo uspelo do roka izdati vseh odločb po uradni dolžnosti

Objavljeno 28. junij 2015 13.43 | Posodobljeno 28. junij 2015 13.43 | Piše: STA, A. L.

Zavod je maja po uradni dolžnosti začel postopke za ponovno odmero pokojnine tistim upokojencem, za katere je bilo v postopku revizije ugotovljeno, da so bile delnice za notranji odkup vplačane z delom plače, ki se všteva v pokojninsko osnovo.

LJUBLJANA – Pokojninski zavod bi moral po aprila objavljeni odločitvi ustavnega sodišča glede delnic za notranji odkup, vplačanih z delom plače, do ponedeljka znova izdati odločbe o vnovični odmeri pokojnine tistim, kjer je bila revizija že opravljena. Vendar zavodu ne bo uspelo do roka izdati vseh odločb.

»V tem trenutku je še težko podati vse relevantne odgovore glede obsega in vsebine postopkov na podlagi odločbe ustavnega sodišča,« so pojasnili na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) Slovenije.

»Veliko postopkov je namreč še v teku, zato nekateri podatki še niso znani. Zagotoviti pa jih bo mogoče po 29. juniju, ko preteče navedeni rok,« so dodali.

Zavod je maja po uradni dolžnosti začel postopke za ponovno odmero pokojnine tistim upokojencem, za katere je bilo v postopku revizije ugotovljeno, da so bile delnice za notranji odkup vplačane z delom plače, ki se všteva v pokojninsko osnovo.

Zahtevajte revizijo podatkov

Kot so povedali na seji sveta Zpiza sredi junija, bo moral zavod tako po uradni dolžnosti preveriti dokumentacijo v približno 9000 primerih. Do tedaj so rešili približno 4800 dosjejev. Tako do roka ne bodo uspeli rešiti vseh, so povedali.

Tisti, za katere revizija ni bila opravljena, lahko do ponedeljka zahtevajo revizijo podatkov o plačah in pokojninskih osnovah za obdobje, v katerem so bile vplačane delnice za notranji odkup, ter vnovično odmero pokojnine na podlagi ugotovitev revizije. Na Zpizu so prejeli že preko 10.000 vlog, ki se nanašajo na več kot 1200 podjetij.

Protiustavnost

Ustavno sodišče je del zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, veljavnega do konca leta 2012, ocenilo za protiustavnega. Pri nekaterih zavarovancih oziroma upokojencih so namreč v reviziji ugotovili, da so delnice za notranji odkup vplačali z delom plače, ki se všteva v pokojninsko osnovo. Vendar ta del plače zaradi ugotovljene protiustavnosti zakona ni bil vštet. Ustavna odločba je bila v uradnem listu objavljena 30. aprila.

Zavod ocenjuje, da bo treba zaradi odločbe ustavnega sodišče tako na letni ravni izplačati nekaj milijonov evrov. Vendar ti zneski po njihovem mnenju ne bodo oslabili pokojninske blagajne.

Deli s prijatelji