NA KOŽO

Zožen prostor

Objavljeno 14. januar 2016 23.15 | Posodobljeno 14. januar 2016 23.15 | Piše: Lovro Kastelic
Ključne besede: komentar

Ministri postajajo tisti, ki imajo čas, in ne tisti, ki obvladajo.

»Potrebujemo nekoga, ki mu slovensko okolje ni tuje. Zato bi bilo v tem trenutku nesmiselno angažirati strokovnjaka iz zahodne Evrope,« je ugibanja, da bi Olimpijo prevzel Harry Redknapp, zavrnil Milan Mandarić, mogotec, za katerega pri najboljši volji ne bi vedel, kaj je moral delati v življenju, da si je prislužil sloves – tajkuna. Najbrž je bil zelo priden.

Njegov odgovor je sila simptomatičen in simbolizira duševno stanje slovenskega nogometa – in ne le nogometa. »Potrebujemo nekoga, ki mu slovensko okolje ni tuje,« je torej dejal in mahoma zožil izbor potencialnih kandidatov. Ker če bi mu bilo naše okolje slučajno tuje, potem nam ne bi tako cvetelo kot nam, kajne? Ker ravno osebe, ki jim je naše okolje tuje, tako hitro zdrsnejo v kriminal in korupcijo?

Naš človek je gotovo najzanesljivejši, je najbrž tehtal tudi Mandarić. In ne le on. Bil je le eden zadnjih v verigi selektorskih menedžerjev, te prevare in peska v oči. V Sloveniji že predolgo vladajo: negativna selekcija, tovarišijski izbor, naš kader, nacionalni interes, kot se temu lepše reče. Na razpisih uspevajo kruhoborci, ki jih ni nikdar sram. Ministri postajajo tisti, ki imajo čas, in ne tisti, ki obvladajo. Zveze in poznanstva nam parajo tkivo.

Skratka, Mandarić je iskal nekoga, ki mu slovensko okolje ni tuje. In kdo bi to lahko bil? Slovenec? Dajte, no! Pa ja ne bo uspešnega Marijana Pušnika, ki je na stožiški stadion po daljšem času pripeljal navijaško občinstvo (vseh generacij), menjal s Slovencem? Plus to, da se Mandariću ni zdelo smiselno vabiti nekoga iz zahodne Evrope?! V ožjem izboru so mu tako ostale Afrika, Južna Amerika, Azija, Avstralija, Vzhodna Evropa, vendar ne, ob še vedno precej pestri izbiri se je možakar raje odločil za strokovnjaka iz Srbije. Ime mu je Marko Nikolić. Prav nič nimamo proti njemu, le težko je razumeti to večno vrtenje v istem krogu, v katerem gradbeni, trgovski in še kateri lobiji še pomišljajo ne več o projektih, ki se ne bi dotikali Balkana. Pa še tam izgubljajo.

Nam je hotel s svojo izbiro na simbolni ravni zato Mandarić povedati, fantje, vi ste ja pripadniki balkanske mentalitete? Če prevedemo: »Potrebujemo nekoga, ki nas bo zastopil, ki bo razumel naše poslovanje, zato že nehajmo sanjariti o zahodni Evropi, poosebitvi zdravega, konkurenčnega in demokratičnega okolja!«  

Deli s prijatelji