LAŠKO IN MERCATOR

Zorko: Mercator bi prodali, kako, pa še ni jasno

Objavljeno 10. februar 2012 14.25 | Posodobljeno 10. februar 2012 13.40 | Piše: T. L., STA

Po umiku hrvaškega Agrokorja se je slovenska politika znašla pred problemom.

LAŠKO – Konzorcij za prodajo Mercatorja še obstaja, kako bodo po umiku Agrokorja nadaljevali, pa bodo razčistili te dni, je v pogovoru za Delo povedal prvi mož Pivovarne Laško Dušan Zorko. Državo je pozval k odkupu Mercatorja prek paradržavnih skladov, banke pa k reprogramu posojil v višini 150 milijonov evrov, ki se iztečejo konec marca.

Reševanje trikotnika

Nenadni umik hrvaškega Agrokorja iz boja za Mercator je po Zorkovih besedah pred slovensko politiko spet postavil vprašanje, kako rešiti trikotnik banke-Mercator-Pivovarna Laško. »Prejšnja vlada prodaji ni bila naklonjena, nova pa se o njej še ni izrekla. Ves čas prodaje so bili v Sloveniji jasno zaznavni signali, da je politika ne bo dovolila,« je ocenil.

Meni tudi, da se morajo v sanacijo Pivovarne Laško vključiti vsi, sama družba, banke in tudi Mercator, saj Laščani s svojim skoraj 24-odstotnim deležem niso stabilen partner v lastniški strukturi Mercatorja.

Pomaga naj država

»Če je Mercator strateški projekt države, naj se ga država ustrezno loti tako, da pomaga pri rešitvi. Država ima več možnosti: ena je v okviru morebitne slabe banke, druga je v okviru pomoči pri reprogramu posojil, tretja pa, da se nekako razprši lastnina med posamezne dobavitelje,« je pojasnil prvi mož Pivovarne Laško.

Imajo dolgove do 20 bank 

Napovedal je, da bosta skupaj s članico uprave laške pivovarne Mirjam Hočevar prihodnji teden začela sestanke z bankami upnicami, in ob tem izrazil prepričanje, da se bosta na podlagi dobrih poslovnih rezultatov dogovorila za nov reprogram posojil. Za Laščane bi bil najugodnejši reprogram na pet ali sedem let z nekim moratorijem.

Opozoril je, da ima Pivovarna Laško dolgove do 20 bank. Njihova največja lastnica in upnica Nova Ljubljanska banka (NLB) ima svoja posojila zavarovana z delnicami Pivovarne Union in jih lahko proda, če Laško ne bo vrnilo dolgov. To po Zorkovi oceni ni dobro, saj bo Laško prek pogodbenega koncerna lažje vračalo posojila.

»Če bo šlo Laško v stečaj, bo problem z Mercatorjem še večji, ker bo del stečajne mase,« je še dejal Zorko.

Deli s prijatelji