NOVI METROPOLIT

»Zore je bil imenovan brez ozadij sivih stricev«

Objavljeno 04. oktober 2014 17.37 | Posodobljeno 04. oktober 2014 17.39 | Piše: STA, S. U.

Kaj o novem ljubljanskemu nadškofu in metropolitu Stanetu Zoretu menijo visoki slovenski cerkveni predstavniki.

LJUBLJANA – Teolog Ivan Štuhec je s papeževo izbiro ljubljanskega nadškofa zadovoljen. Sam je tudi pričakoval, da bo novi ljubljanski ali mariborski nadškof postal kdo izmed frančiškanov: »Frančiškani so ubožni red, in če je Vatikan hotel postaviti kakšno znamenje v Cerkev na Slovenskem, potem je bilo pričakovati, da bo za nadškofa imenoval frančiškana.«

Frančiškana Staneta Zoreta, ki je danes postal novi ljubljanski nadškof, moralni teolog in profesor na teološki fakulteti Štuhec, kot pravi, posebej dobro ne pozna, se mu pa zdi dobro, da je bil izmed kandidatov (tudi frančiškanskih), katerih imena so krožila v javnosti, izbran nekdo, ki ni veljal za velikega favorita.

To po njegovih besedah tudi pomeni, da je bil Zore imenovan »brez kakšnih ozadij sivih stricev«. Kot namreč pojasnjuje, se je v postopku iskanja novega ljubljanskega nadškofa pojavljalo precej lobiranj za eno ali drugo osebo.

Papež ne izbira po tem ključu

Na vprašanje, ali je na papeževo izbiro vplivalo dejstvo, da je papežu Frančišku blizu ustanovitelj frančiškanskega reda Frančišek Asiški, Štuhec izraža prepričanje, da papež ne izbira po tem ključu. »Tisto, kar se meni zdi logično, je, da tudi frančiškani, kot eden izmed najmočnejših redov v Sloveniji, dobijo škofa,« je dejal za STA.

Štuhec apostolskemu nunciju v Sloveniji Juliuszu Januszu tudi čestita, da mu je uspelo ime novega ljubljanskega nadškofa obdržati v tajnosti vse do zadnjega trenutka, kar za Slovenijo ni običajno: »To pomeni, da je nunciju tokrat uspelo prerezati tudi tiste vire informiranja, ki jim je v prejšnjih primerih vedno že kakšen dan prej uspelo izvedeti, kdo bo kakšen škof.«

Glede mariborskega nadškofa, ki ga mariborska nadškofija še vedno čaka, pa je Štuhec prepričan, da ga še ne bo tako kmalu. »Mariborski nadškof po mojem ne bo imenovan, dokler na relaciji mariborska nadškofija-upniki ne bo prišlo do nekega zavezujočega dogovora,« dodaja.

Rode prepričan, da bo kos nalogi

Novoimenovanemu ljubljanskemu nadškofu in metropolitu Stanetu Zoretu je danes že čestital tudi kardinal Franc Rode. Obljubil mu je »duhovno bližino in molitven spomin pri Gospodovem oltarju«. Kot meni Rode, so pričakovanja vernikov in slovenske javnosti zelo velika, zato bo Zoretovo pastirsko poslanstvo toliko težje, a bo Zore kos tej nalogi.

V izjavi ob imenovanju novega ljubljanskega nadškofa je Rode za STA zapisal, da škofje, duhovniki, redovniki in verniki novega nadškofa z veseljem sprejemajo in so hvaležni svetemu očetu za to izbiro.

»Več kot leto dni čakanja na novega nadškofa v Ljubljani, nakopičena nerešena vprašanja, velika pričakovanja vernikov in slovenske javnosti postavljajo novega pastirja pred izjemno težke naloge. Prepričan sem, da bo Stane Zore, ki ga že dolgo poznam in cenim, kos tej zahtevni nalogi,« navaja Rode.

Imenovanje novega mariborskega nadškofa pa je po njegovih besedah iz razumljivih razlogov – nerešenih gospodarskih vprašanj – pričakovati pozneje.

Benedik poln pohval

Medtem pa teolog in zgodovinar Metod Benedik novega ljubljanskega nadškofa ocenjuje kot že dokaj znano osebo, ki se je s svojim delovanjem že krepko zapisala v versko življenje na Slovenskem. »Gre za prijaznega, dobrohotnega, uvidevnega in široko razgledanega človeka,« pravi. Vse to so po njegovem tudi lastnosti, ki so pomembne za nadškofa.

Benedik, sicer član reda kapucinov, Zoreta vidi kot človeka, ki je marsikaj naredil tako za frančiškane kot tudi širše za redovništvo na Slovenskem. »S svojo dosedanjo dejavnostjo, najprej kot provincial frančiškanov v Sloveniji, nato pa prek romarskih svetišč, kjer je deloval, še posebej na Brezjah, se je že krepko zapisal v versko življenje na Slovenskem,« pravi Benedik.

Tudi po mnenju slednjega pri imenovanju frančiškana na mesto nadškofa ljubljanske nadškofije ne gre za to, da je papežu Frančišku blizu ustanovitelj frančiškanov Frančišek Asiški, ampak za to, da so iskali najprimernejšo osebo glede na razmere, kakršne so. »Vemo, da so razmere precej razburkane, zato ni bilo lahko najti nekoga, ki naj bi se čim bolje znašel ter lepo in umirjeno vodil Cerkev na Slovenskem naprej,« pravi. Ob tem Benedik izraža prepričanje, da je imel Frančišek pred očmi v mislih ravno to.

Naslednik Antona Stresa

Frančiškan Zore, ki ga je papež Frančišek na današnji praznik svetega Frančiška imenoval za novega ljubljanskega nadškofa in metropolita, bo na tej funkciji nasledil Antona Stresa. Ta je namreč konec julija lani dal odpoved službi, prav tako je to takrat storil mariborski nadškof Marjan Turnšek. V vmesnem obdobju je ljubljansko nadškofijo kot apostolski administrator vodil novomeški škof Andrej Glavan, mariborsko nadškofijo pa do imenovanja novega nadškofa vodi celjski škof Stanislav Lipovšek.

Prva naloga novega ljubljanskega nadškofa bi po prepričanju Benedika morala biti, da bo povezoval vse v Cerkvi na Slovenskem v smislu, da se bo »nadškofija začutila kot enotna in med seboj dobro povezana Cerkev, ker lahko edino taka ustrezno med seboj opravlja svoje poslanstvo«.

 

Deli s prijatelji