KOALICIJA

»Zoran Janković je problem cele države in ne le Ljubljane«

Objavljeno 14. marec 2013 21.27 | Posodobljeno 14. marec 2013 21.42 | Piše: S. J.

Predsedniki strank in predstavnik protestnikov o prihodnosti Slovenije.

Mojca Kucler Dolinar se bo na lokalnih volitvah potegovala za mesto županje Ljubljane.

LJUBLJANA – »V sredo bomo ubili dve muhi na en mah, Janša ne bo več predsednik vlade, Janković pa ne bo več predsednik stranke,« je o vstopu v koalicijo povedal predsednik DL Gregor Virant. In ob tem dodal, da je še vedno prepričan, da mora Zoran Janković odstopiti kot župan Ljubljane. Na očitke o dvojnih merilih, da v vladi zaradi poročila KPK niso več hoteli biti z Janezom Janšo, koalicija s Pozitivno Slovenijo, kljub temu da v njej še vedno podpirajo Jankovića, pa da jih ne moti, je odgovoril: »Uporabili smo edino možnost, ki nam je bila na voljo. Če bi izbirali sami, bi se odločili za predčasne volitve.«

Vsekakor pa je prepričan, da je ravnal prav, ko se je na poročilo KPK odzval hitro in ni čakal, da se zadeve umirijo. O pravilnosti ravnanja ga je le še prepričalo trenutno 'brutalno kadrovanje' SDS.

»Je pa Zoran Janković problem cele države in ne le Ljubljane, vendar ga bodo lahko odstavili zgolj Ljubljančani, ko bodo za to imeli pravne vzvode,« pravi Virant in dodaja, da je bila Alenka Bratušek edina junakinja, ki je bila pripravljena prevzeti mandatarsko mesto. »S tega mesta vam dajem besedo, da če bom videl, da se Zoran Janković vpleta v politiko, ne bo milosti, ne za leve ne za desne,« je bil odločen Virant.

Nova stranka, stari problemi

Uroš Lubej, predstavnik civilne družbe in aktivist, pravi: »Na oblast smo dobili stranko, ki ima enak problem kot stranka, ki smo jo vrgli z oblasti.« Kot velik problem je izpostavil, da slovenska politika ne more najti človeka, ki bi hitro pripeljal do predčasnih volitev. Problematično se mu zdi tudi, da si politična oligarhija podreja položaje na lokalni ravni, dodal pa je tudi, da se bodo protestniška gibanja nadaljevala.

Lukšič bi rad očiščenje

»Za Slovenijo je potrebno očiščenje. Prvi korak je narejen, drugi korak bo narejen v sredo in tako naprej,« je v Pogledih Slovenije na nacionalki povedal predsednik SD Igor Lukšič.

Novakovi ni žal

Ljudmila Novak, predsednica NSi: »Ni nam žal, da smo do konca vztrajali v vladi Janeza Janše. Mi se nismo odločali med SDS in PS, ampak o tem, kaj je dobro za Slovenijo.« Novakova je spregovorila o kadrovanju SDS in opozorila, da je že večkrat povedala, da ji to ni všeč, vendar pa pri kadrovanju, kot je poudarila, sama ni imela veliko vloge. »Jaz sem za imenovanje Kucler Dolinarjeve izvedela iz časopisa. Kasneje mi je povedala, da se je prijavila na razpis, jaz je nisem predlagala, niti o tem nisem bila obveščena. Povedala mi je, da se je na razpis prijavilo pet kandidatov, trije niso izpolnjevali pogojev, eden je odstopil.«

Je pa Novakova očitala Virantu, da je prevaral pol Slovenije, saj je bil zaradi poročila KPK pripravljen sesuti odhajajočo vlado in nato skočiti v novo koalicijo s prav tako obremenjenim PS. Vendar pa nastajajoči vladi ne bodo nagajali, saj je pravi, da bo imela že brez tega dovolj težav. Izpostavila je Lukšiča in povedala: »Če ne bo minister, bo imela vlada kar nekaj težav, ker bo igral opozicijo.«

Težave pet minut pred polnočjo

Novoizvoljeni predsednik SLS Franc Bogovič je oblikovanje trenutne vlade označil za svojevrstno farso, saj ima Bratuškova pet minut pred polnočjo težave s tem, da ljudje nočejo v to vlado.

 

Deli s prijatelji