PREOBRAT

ZOO Ljubljana: namesto risinje ujeli alpsko kozoroginjo

Objavljeno 10. februar 2014 10.45 | Posodobljeno 10. februar 2014 10.46 | Piše: S. U.

»Če bi kdo videl risinjo ali našel njen plen, v živalskem vrtu vljudno prosimo, da nas nemudoma obvesti, in če je le mogoče in varno, gibanje risinje spremlja do našega prihoda.«

Risinjo še iščejo.

LJUBLJANA – Lov na pobeglo risinjo v ZOO Ljubljana se nadaljuje. No, tokrat je zadeva dobila pravcati preobrat, saj se je v živolovko namesto risinje ujela samica alpskega kozoroga. »Dežurni veterinar Živalskega vrta Ljubljane, Marjan Kastelic, je okoli 19. ure v petek zvečer prejel SMS-sporočilo, da se je nekaj ujelo v živolovko, ki smo jo nastavili, da bi ujeli še risinjo. Znano je, da past lahko sproži padla veja, ledena kepa z dreves ali pa kakšna druga žival, recimo lisica. Po ogledu je v pasti našel devet let staro samico alpskega kozoroga. Ograda alpskih kozorogov meji na ogrado gamsov in risov. Ker so ograje obeh ograd zaradi padlih dreves močno poškodovane, je kozoroginja iz svoje ograde verjetno zatavala v sosednjo pri obiranju poganjkov in vejic podrtih dreves. Ko se je znočilo, se je zatekla pod nadstrešek, kamor smo nastavili živolovko. Veterinar jo je rešil živolovke in jo preselil v ločeni ter zaprti del ograde kozorogov. V isti noči je ogrado zapustila večina alpskih kozorogov in se razkropila po vrhu Rožnika, vendar so se na svež zajtrk, ki so ga prinesli oskrbniki, v soboto zjutraj vanjo vsi tudi vrnili,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Na gamsa se ni vrnila

Dobra vest pa je, da so v zgornjem delu vrta zasledili sveže sledi risinje, in sicer nad ogrado alpskih kozorogov. Na plen (gamsa) se ni vrnila, zato so se odločili, da ji ne bodo več nastavljali dodatne hrane. Tako upajo, da se bo vrnila h gamsu ali pa uplenila drugo žival, kamor bomo nastavili živolovki in jo poskušali ujeti.

V ZOO Ljubljana sicer poteka pospešena sanacija podrtih in polomljenih dreves. Večna pot je odprta, z dostavo hrane v živalski vrt ni več težav, ZOO pa bo predvidoma znova odprt za javnost do začetka šolskih počitnic.

Ob morebitni najdbi previdno

»Če bi kdo videl risinjo ali našel njen plen, v živalskem vrtu vljudno prosimo, da nas nemudoma obvesti, in če je le mogoče in varno, gibanje risinje spremlja do našega prihoda (telefonske številke so 051 441 123 ali 051 441 134 ali 051 441 131). Vljudno prosimo, da risinje ne plašite zunaj teritorija in je ne zasledujete s psi. Risinja bi lahko v stiski zasledujočega psa tudi napadla.«

 

Deli s prijatelji