NA KOŽO

Žoga za pujse

Objavljeno 15. december 2016 23.35 | Posodobljeno 15. december 2016 23.36 | Piše: Jaroslav Jankovič

Meja med zdravo pametjo in varovanjem živali je včasih precej sivo polje.

Ko je 34-letni Avstralec Greig Tonkins pred tedni s ceste videl, kako veliki kenguru z eno roko drži za vrat njegovega psa in ga nevarno stiska, je korajžno stekel proti njemu in ga preprosto boksnil v glavo. Kenguru je bil tako presenečen, da je izpustil psa in za nekaj trenutkov obstal, ravno prav dolgo, da se je Greig lahko umaknil. Ker se ve, kdo bi bil zmagovalec, če bi se boj nadaljeval. Greiga so potem nekateri celo obtoževali nasilja nad živaljo, živaloljubci pa zahtevali, da bi moral zaradi tega izgubiti službo oskrbnika v živalskem vrtu.

Ko je pred leti v ljubljanskih Stožicah nastopila Lipica z lipicanci, je eden rejcev s seboj pripeljal tudi kobile matere z žrebeti. Najmlajši je bil star kak teden, lastnik ga je v stožiško areno prinesel v naročju, čeprav je konjič že živahno tekal za materjo.

V ponedeljek zjutraj je izvedel, da so ga prijavili zaradi mučenja živali. Človek res pomisli, da je teden staro žrebe še preobčutljivo za potovanja. Pa ni tako, žrebe se takoj po porodu postavi na noge in je sposobno z materjo bežati pred plenilci; zato kobila nosi 11 mesecev. Konjar mi je povedal, da bi bilo slabše, če bi kobila, vajena družbe, ostala doma sama v hlevu z žrebetom.

Meja med zdravo pametjo in varovanjem živali je včasih precej sivo polje.



Lani so v Bruslju sprejeli zakon o dobrem počutju živali, ki se ga morajo držati vsi rejci. Spomnim se, kako je direktiva prizadela perutninarje, ki so krmili svoje kokoške nesnice v kletkah velikosti škatle novih čevljev. Če so želeli povečati kletke, so morali povečati hlev ali ga zgraditi na novo. In seveda trčili ob nepremostljive ovire, ker v občinskem prostorskem načrtu niso predvideli pozidave območja... in tako naprej. Res je, zakaj bi konja imeli privezanega, če mu lahko zgradimo vsaj tiste tri krat štiri metre velik boks. In privezane krave so lahko zgodovinska izjema na kmetiji, s privezi v novem hlevu pa kmet ne dobi subvencije. Nisem pa mogel zadržati smeha, ko sem slišal, da morajo imeti prašiči po uredbi v boksu igralo. Če torej kmetijo obišče inšpektor, jim mora gospodar hitro vreči žogo ali prazno kanto, morda pa vlakec, človek ne jezi se..., pač nekaj, sicer je kaznovan. Meja med zdravo pametjo in varovanjem živali je včasih precej sivo polje. Meja med zdravo pametjo in varovanjem živali je včasih precej sivo polje. Jaroslav Jankovič Na kožo

Deli s prijatelji