RAZDVOJENI

ZNP obsodil preiskavo pri Kalohu, DNS zadeve ne komentira

Objavljeno 17. januar 2014 19.07 | Posodobljeno 17. januar 2014 19.09 | Piše: P. J.

Preiskovalci so sodelavca portala pridržali in izvedli hišno preiskavo. Neuradno iščejo informacije o žvižgaču s tožilstva.

LJUBLJANA – Preiskovalci so zaradi odtekanja informacij s tožilstva danes obiskali novinarja portala Politikis, Dejana Kaloha, pri katerem iščejo informacije o tem, od kod mu dokumenti, ki jih je objavil v aferah Fišergate 1 in Fišergate 2. V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) dejanje organov pregona najostreje obsojajo, v Društvu novinarjev Slovenije (DNS) pa pravijo, da Kaloh ni novinar in da dogajanja zato ne morejo komentirati.

»Ne preganjajo tistih, ki bi jih bilo treba«

ZNP »protestira proti pretirani uporabi represivnih sredstev, ki smo jim danes priča«. V izjavi za javnost pišejo: »V ZNP ne oporekamo temu, da imajo organi pregona pravico preiskovati sume kaznivih dejanj, a žal se tudi tokrat ponavlja zgodba, ko so tarče preiskav predvsem novinarji in ne tisti, ki so jim predali dokumente. Novinarji so namreč v tovrstnih primerih zgolj posredovalci informacij, ki so v javnem interesu, in ne tisti, ki bi jih bilo treba preganjati.

Ne spomnimo se namreč primera, ko bi policija v tovrstnih primerih opravila hišno preiskavo, novinarja pa tudi začasno pridržala. Nazadnje sta, če se ne motimo, takšne preiskave pri novinarjih izvedli nekdanja Služba državne varnosti in protiobveščevalna služba JLA leta 1988 v zadevi JBTZ. Se danes uvaja podobna praksa? Bomo odslej vsi novinarji, ki bomo objavili kakšen uraden dokument, deležni hišnih preiskav in pridržanj? Takšno ravnanje v ZNP najostreje obsojamo, tožilstvo in policijo pa pozivamo, da spoštujeta ustavno zagotovljeno svoboda govora in tiska!«

DNS: Kaloh ni novinar

DNS je na naše vprašanje, kako komentira dogajanje, zapisal: »Dejan Kaloh je svetovalec v eni izmed poslanskih skupin. Resda izdaja spletni portal, a prepletanje političnega in novinarskega udejstvovanja je za opravljanje novinarske profesije nedopustno. Dejan Kaloh zato ni novinar in DNS dogajanja ne more komentirati.«

Deli s prijatelji