KORONAVIRUS

Beovićeva povedala, kaj jo najbolj žalosti (VIDEO)

V Sloveniji je trenutno 9.395 aktivnih okužb.
Fotografija: Bojana Beović. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Bojana Beović. FOTO: Jure Eržen, Delo

V četrtek je bilo ob 4.442 testiranjih s PCR-testi potrjenih 949 novih okužb, je sporočila vlada. Pozitivnih je bilo tako 21,4 odstotka testiranih. V Sloveniji je trenutno 9.395 aktivnih okužb. V bolnišnicah se zdravi 626 ljudi, intenzivno terapijo pa jih potrebuje 157. Umrlo je sedem ljudi.  Po besedah vladne govorke Maje Bratuša je sedemdnevno povprečje znova nekoliko višje in trenutno znaša 640. Najnižjo sedemdnevno incidenco ima obalno-kraška regija.



Na novinarski konferenci o aktualnem stanju epidemije,so sodelovali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak in vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović.

Minister Kralj je poudaril, da je koronaepidemija bolj kot kar koli pokazala, kakšen pomen imajo vseživljenjsko učenje, digitalna znanja in kompetence. »Na ministrstvu želimo z vsemi ukrepi k temu pomagati, državljane pri tem podpreti, delodajalcem pa pomagati, da zaposlenim to omogočijo. Morda bolj kot kadar koli ministrstvo in vlada čutita, da velika večina želi predvsem delati,« je dejal. Po besedah ministra Kralja je trenutno v Sloveniji registriranih 79.462 brezposelnih oseb, kar je manj kot marca lani, ko je jih je bilo v evidenco prijavljenih več kot 82.000.



Beovićeva je dejala, da je bilo doslej s prvim odmerkom cepljenih 20 odstotkov slovenskih državljanov. Astrazeneca po njenih besedah že po prvem odmerku ščiti 70-odstotno, RNA-cepiva pa 80-odstotno. »Moti me dejstvo, da v Sloveniji še vedno zaradi koronavirusa umirajo ljudje v šest- in sedemdesetih letih, čeprav bi ta starostna skupina lahko bila že v celoti zaščitena s cepivom,« je dejala Beovićeva in poudarila, da so vsa cepiva varna.

Neželeni učinki cepiv so po besedah Beovićeve lahko neprijetni, a res izjemoma nevarni. In če so lahko izjemoma nevarni, je to še posebej redko prav v starostnih skupinah, ki so zaradi bolezni najbolj ogrožene.



Prioritetne skupine za cepljenje, ki so bile upoštevane v Sloveniji, so se po besedah Beovićeve izkazale za zelo smiselne, saj smo tako rekoč povsem prekinili zbolevanje stanovalcev domov za starejše, posamezni izbruhi so posledica tega, da cepivo ne ščiti 100-odstotno.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje je zanikala poročanje nekaterih medijev, da v maju ni predvidene pošiljke cepiva Astrazenece v Slovenijo. Kot je zagotovila, ga bo zagotovo dovolj, da bodo vsem lahko zagotovili tudi drugi odmerek. 
 

Inšpektorji opravili 3.600 nadzorov


Inšpektorica Deana Potza je dejala, da so v obdobju od 19. do vključno 25. aprila inšpektorati opravili skupno 3.608 nadzorov, pri čemer je bilo izdanih 20 prekrškovnih sankcij in 312 opozoril po zakonu o prekrških ter 212 upravnih ukrepov. Največ nadzorov je bilo opravljenih v trgovinah, in sicer 601, v gostinstvu 478, v drugih dejavnostih 413, na javnih mestih 295, v cestnem in železniškem prometu 274, v cepilnih centrih 175 in na področju športnih dejavnosti 162.

Največ neskladnih objektov oziroma lokacij je bilo ugotovljenih v gostinstvu, in sicer 122, ter v trgovinah, kjer je bilo neskladnih 116 objektov. Na teh dveh področjih je bilo tudi največ izrečenih ukrepov.

Po besedah Pečjaka je policija v dveh tednih opravila nadzore na 26.373 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov. Dnevno je to v povprečju 1.884 nadzorov. Nekatere nadzore so opravili tudi na podlagi prijav občanov. Policija je na vseh mejnih prehodih in kontrolnih točkah na naši notranji meji osebam izdala skupaj 3.685 potrdil o napotitvi v karanteno na domu.



Ob jutrišnjem prazniku vsem prebivalcem policija svetuje, da upoštevajo trenutna določila odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb z novim koronavirusom. Pri tem je izpostavil predvsem povorke in kresovanja.

»Ker je zaradi izpada organiziranih kresovanj pričakovati več manjših zasebnih kresovanj, vljudno opozarjamo in svetujemo, da ste pozorni na požarno varnost, ustrezen prostor kurišča, da tako preprečite morebitne požare na objektih in poškodbe oseb,« je pozval mož v modrem. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije