POLITIK

Žnidaršič o Erjavcu: Zmagal je z lažjo

Objavljeno 25. avgust 2014 20.05 | Posodobljeno 25. avgust 2014 20.06 | Piše: Ma. F.

»Razumem ga kot povzpetneža, ki je pri svojem opravilu zelo spreten in je brez moralnih zadržkov,« je do Erjavca oster Vili Rezman, nekdanji član Desusa.

Karl Erjavec.

LJUBLJANA – Stranka Desus je bila članica vseh vladnih koalicij od leta 1996, le v obdobju vlade Andreja Bajuka ni bilo tako. Predsednik stranke Karl Erjavec je minister skoraj že 10 let, preživel je štiri premierje, obeta pa se mu peti ministrski mandat, piše Mladina. Bližje so mu ideje levice, ima pa se za francoskega socialista.

Pred volitvami leta 2004 je stranki Desus kazalo slabo, Erjavec je bil takrat sekretar v kabinetu pravosodne ministrice Zdenke Cerar. Na ministrstvo ga je iz urada varuha človekovih pravic pripeljal Ivan Bizjak, ki ga je poznal še iz časov SKD. Erjavec, ki je neuspešno kandidiral tudi za člana izvršnega odbora SLS, je skakal iz ene stranke v drugo. »Nagovarjali so me, da vstopim v SKD, in sem vstopil, potem je prišlo do razdruževanja in združevanja s SLS, in ko so ti zapustili Ropovo vlado, me je ministrica Zdenka Cerar nagovorila, naj vstopim v LDS, češ da sem mestni fant. Nekaj so mi dali podpisati, pa sem podpisal, vendar v LDS nisem nikoli deloval,« se spominja Erjavec, ki ga je le nekaj tednov pozneje predsednik stranke Desus Anton Rous povabil v stranko. »Kakšen Desus, to je za upokojence, sem mu odgovoril, a me je prepričal, da bom, če jih podprem, v novi vladi minister za pravosodje.« Rous je po volitvah leta 2004 držal besedo. »Janša ni želel, da ostanem na pravosodju, pa so me dali na obrambo.« Erjavec je ministrsko funkcijo sprejel, kljub temu da ni ničesar vedel o tem področju.

»Erjavec je nepredvidljiv«

Leta 2005 je postal predsednik stranke Desus. »Leta 2005 je Erjavec za predsednika kandidiral kot človek, ki ni bil prej v nobeni drugi stranki, a je bil, le da delegati tega niso vedeli. Zavedel jih je. Zmagal je z lažjo,« se spominja Franc Žnidaršič, nekdanji poslanec Desusa.

»Vesel sem, da pokojnine niso še nižje, priznam, da smo velikokrat grozili, da bomo odšli iz vlade. To zagrozim vsakič, ko kdo govori, kako se bodo nižale pokojnine in ukinjali regresi,« pove Erjavec. »Ni problem samo podpora Zujfu, zaradi Erjavca je tretjina upokojencev izgubila regres, upokojenci imajo zamrznjene pokojnine. Erjavec se bori za upokojence tako, da ignorira interes mladih, ki bi morali dobiti službe, njihovi prispevki pa bi potem pokrivali luknjo v pokojninski blagajni,« je kritičen Žnidaršič.

»Razumem ga kot povzpetneža, ki je pri svojem opravilu zelo spreten in je brez moralnih zadržkov,« pa je oster Vili Rezman, nekdanji član Desusa. »Erjavec je nepredvidljiv, naše sodelovanje z njim je včasih dobro, včasih ne, a kot politik ni edini, ki deluje na takšen način,« pa o Erjavcu pravi predsednica ZDUS Mateja Kožuh.

»Posla se ne bi branil«

Erjavca sicer ne moti, če politiki danes govorijo eno, jutri pa drugo. »To je del političnega boja, politika je umetnost možnega. Mediji me radi lovijo za besede, recimo, ko sem rekel, da me komisarsko mesto ne zanima. Seveda sem to rekel. Mislite, da bi me kdo volil, če bi pred volitvami rekel, da bi bil rad komisar?« pravi in dodaja, da ne ve, ali je zares v igri za to mesto. »Posla se ne bi branil. Zanima me. Zdaj pa mi bo vsak očital visoko plačo, a če bi pred desetletji izbral drugo poklicno pot, če bi recimo delal v odvetništvu, bi bil danes premožnejši.«

Ko je bil mlad, je Karl Erjavec mislil, da bo slikar, da bo študiral slikarstvo in živel na Montmartru v Parizu, še piše Mladina.

Deli s prijatelji