KORUPCIJA V ZDRAVSTVU

Zneski, s katerimi naj bi podkupili ugledne zdravnike

Objavljeno 16. september 2014 22.48 | Posodobljeno 16. september 2014 22.50 | Piše: STA, Ma. F.

Zdravniki naj bi za svoje usluge prejemali bodisi denar v gotovini ali nakazila na račune odprte na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji.

Zoran Miloševič iz UKC Ljubljana naj bi prejel vsaj 100.000 evrov.

LJUBLJANA – Med kazensko ovadenimi zaradi korupcije v zdravstvu so po poročanju Pop TV tudi ugledni zdravniki, ki naj bi za svoje usluge prejemali bodisi denar v gotovini ali nakazila na račune odprte na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Kot je poročala televizija, naj bi Zoran Miloševič iz UKC Ljubljana prejel vsaj 100.000 evrov, a končna številka še ni znana.

Lani decembra so kriminalisti obiskali več slovenskih bolnišnic in tam opravili hišne preiskave. Na podlagi izsledkov pa je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v petek na specializirano tožilstvo ovadil 15 ljudi, ki so utemeljeno osumljeni kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril.

Nezakonito prejemanje daril in donacije

Poleg Miloševiča naj bi po poročanju Pop TV več kot 80.000 evrov gotovine prejela vodja lekarne v ortopedski bolnišnici Valdoltra Nataša Faganeli, spornih poslov pa je osumljena tudi vodja lekarne na onkološkem inštitutu Monika Sonc.

Različne zneske v obliki donacij naj bi za svoje usluge zahteval tudi predstojnik ortopedske klinike v Ljubljani Vane Antolič. Kot je še poročala omenjena televizija, naj bi na avstrijski račun nekaj denarja prejel še ortoped iz Valdoltre Robert Cirman. Nezakonitega sprejemanja daril pa je osumljen tudi travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović.

Ortoped v novomeški bolnišnici Gregor Kavčič pa naj bi skoraj 90.000 evrov dobil kar na ženin račun v Avstriji, zato so kriminalisti poleg njega ovadili tudi njegovo ženo. Podoben primer je pri vodji oddelka za radiologijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor Jožefu Mateli. Ta naj bi nakazilo dobil na sinov račun v Avstriji, zato je ovaden tudi njegov sin.

Domnevno prirejen razpis za obnovo vodovoda

Glavna oseba, ki naj bi skrbela za podkupnine, naj bi bila po informacijah Pop TV Jana Šturm, zaposlena v podjetju Advanta. Za darilo zdravnikom naj bi skrbel tudi osumljeni Marin Tadič, s podkupninami pa naj bi se ukvarjal tudi Darko Žafran iz podjetja Remedium.

NPU je pet hišnih preiskav v zdravstvu opravil tudi danes, in sicer v zvezi z obnovo vodovoda onkološkega inštituta. Že pri gradnji stavbe so bile odkrite hude napake pa tudi legionela, danes pa naj bi kriminalisti na petih lokacijah iskali predvsem dokaze za domnevno prirejen razpis za obnovo vodovoda, ocenjeno na sedem milijonov evrov.

Po neuradnih podatkih Pop TV so v današnji kriminalistični preiskavi glavni osumljenci Tadej Štular, ki je vodja investicij na ministrstvu za zdravje, Tanja Frantar Zabret iz Medicoengineeringa in njen partner Igor Zabret.

Remškar: Odgovornost nosi ministrstvo

Generalni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana Janez Remškar ob hišnih preiskavah v zvezi z obnovo vodovoda inštituta pravi, da ne ve, kako bodo preiskave vplivale na obnovo. Ob vprašanju glede odgovornosti za to, da je postopek izbire izvajalca kljub opozorilom prišel do konca, pa ocenjuje, da je najbrž odgovorno ministrstvo za zdravje.
 

Deli s prijatelji