DOBRODELNO

Znanim so puščali kri

Objavljeno 19. april 2012 22.22 | Posodobljeno 19. april 2012 22.22 | Piše: A. L.

Lani zabeležili rekordno število krvodajalcev.

Z leve proti desni: Žiga Fišer (Petrol), Danijel Starman (RKS), Rok Cuderman (Petrol), Andrej Šketa (Ljubljanska borza), Dejan Turk (Simobil), Bogdan Žvanut in Anica Krže (Mazda).

LJUBLJANA – Danes so na Zavodu Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM) darovali kri Igor Velušček, direktor Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino, Rok Cuderman, predstavnik družbe Petrol, Bogdan Žvanut, direktor podjetja Mazda Motor Slovenija, in predsednik uprave Ljubljanske borze, Andrej Šketa. Organizirana je bila tudi novinarska konferenca, na kateri so pozvali k rednemu krvodajalstvu, darovana kri namreč vsakih pet minut v Sloveniji nekomu reši življenje. 

Svojo podporo je izrazil tudi predsednik uprave družbe Simobil, Dejan Turk. Skupaj z zaposlenimi bo v znak podpore akciji »Podaj energijo za življenje!« kri daroval meseca junija.

Rekordno število krvodajalcev

Krvodajalska pobuda »Daruj energijo za življenje!« se je konec leta 2011 zaključila z odličnim odzivom. H krvodajalstvu je pritegnila več kot 10.000 novih krvodajalcev, v mesecu maju 2011 pa se je, po podatkih Rdečega križa Slovenije, krvodajalskih akcij udeležilo rekordno število krvodajalcev v zadnjih 10 letih.

Športniki podprli akcijo

Kot nakazuje že samo ime letošnje akcije »Podaj energijo za življenje!«, so podporniki letošnje krvodajalske akcije in tudi njeni ambasadorji slovenski športniki in športnice. Svoj čas in energijo so nam podarili Primož Kozmos, Mateja Pintar, Dejan Zavec, Blaž Kavčič, Andrej Šporn, Jakov Fak, Miro Kregar in Maruša Ferk. Namen krvodajalske akcije »Podaj energijo za življenje!« je obveščati javnost o pomenu rednega krvodajalstva, ne le enkratnega darovanja krvi. 

Kje potrebujejo kri?

Na spletni strani www.daruj-kri.si se ažurno prikazuje skupno stanje zalog krvi in potreb po krvnih skupinah v vseh Centrih za transfuzijsko dejavnost po Sloveniji. Organizatorji in pobudniki krvodajalske akcije zato pozivajo potencialne krvodajalce, da spremljajo navedeno spletno stran in se odzovejo v primeru povečanih potreb po določenih krvnih skupinah ali povabilu na krvodajalske akcije.

»Le z rednim krvodajalstvom bomo lahko zagotovili zadostno preskrbo s krvjo. Naša kri je namreč nenadomestljivo zdravilo. Vsak dan potrebujemo približno 400 krvodajalcev in 105.000 krvodajalcev na leto, ki jih v zdravstvu porabijo ob nesrečah in operacijah. Darovanje krvi je tako izjemno pomembno za zdravljenje in reševanje življenj. Je nekaj najdragocenejšega, kar lahko podarimo,« je ob zaključku novinarske konference še posebej izpostavil Cuderman.

Deli s prijatelji