PO OKOLJSKI KATASTROFI

Znani rezultati analize rastlin v okolici Kemisa

Objavljeno 26. junij 2017 21.07 | Posodobljeno 26. junij 2017 21.06 | Piše: Mo. S.

Trava, ki še raste od časa pred 15. majem, ni varna.

VRHNIKA – Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je prejela izsledke analize treh vzorcev trave, odvzetih na treh primernih lokacijah, ki so v neposredni bližini podjetja Kemis (znotraj 730 metrov vplivnega pasu), kjer je bila trava prvič že pokošena.

Vsi trije vzorci so bili ocenjeni kot skladni in varni, so sporočili, torej ukrep prepovedi paše in krmljenja živali za novo zraslo travo (druga košnja) znotraj vplivnega pasu ne velja več.

To pa ne velja za vso travo ...

Še vedno velja, da je zaradi ugotovitve onesnaženosti trave z dioksini in d-p-PCB v neposredni bližini požara v Kemisu trava prve košnje na travinju znotraj kroga 730 metrov (tista, ki še raste od časa pred 15. majem 2017 in še ni pokošena ali pa je bila že bila pokošena in jo kmetijsko gospodarstvo hrani na kmetiji), neprimerna za krmljenje rejnih živali.

Ker so ugotovili, da krma, ki je pokošena na travinju z določenega področja, ne izpolnjuje zahtev o varnosti krme, predpostavljajo, da tudi vsa krma s tega področja ni varna, razen če kmetovalci s preiskavo dokažejo, da njihova krma izpolnjuje zahteve o varnosti. Na podlagi strokovnega mnenja Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je krma onesnažena z dioksini in d-p-PCB kategorizirana kot nenevaren odpadek, ki je primeren za kompostiranje, anaerobno razgradnjo (v bioplinarni) ali sosežig.

Na podlagi novo pridobljenih izsledkov analiz pa Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) prebivalcem Vrhnike pri opravilih na vrtu in gibanju na prostem svetuje le še običajna higienska priporočila. Iz vrednosti preizkusov vzorcev vrtnin in rastlinja namreč izhaja, da so vsi vzorci vrtnin in rastlinja skladni in varni. Analize preostalih odvzetih vzorcev še niso zaključene. 

Deli s prijatelji