MARATONSKA SEJA

Znani novi neizvršni direktorji DUTB, delali bodo za dvakrat nižje plače

Objavljeno 05. marec 2015 22.50 | Posodobljeno 05. marec 2015 22.54 | Piše: STA, S. U.
Ključne besede: DUTB vlada

Plače neizvršnih direktorjev se bodo znižale z 10.000 na 5000 evrov, trije izvršni direktorji, ki so zdaj prejemali od 10.000 do 20.000 evrov mesečno, pa bodo lahko imeli plače 10.000 evrov.

Marko Simoneti.

LJUBLJANA – Vlada je na današnji seji zamenjala tri od štirih neizvršnih direktorjev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Sprejela je še več ukrepov v zvezi z DUTB, med drugim je vodilnim bistveno zmanjšala prejemke, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal premier Miro Cerar.

Cerar: V vladi ni nobenega razdora

Premier Miro Cerar je na novinarski konferenci po seji vlade zanikal nekatera namigovanja, da so v vladi, ki je danes zasedala približno 10 ur, zavladale izredne razmere. »Vzdušje je bilo vseskozi pozitivno,« je dodal in pojasnil, da gre dolgo sejo pripisati sprejemanju usodnih odločitev.

Na vprašanje, ali je šlo danes, pri obravnavi problematike Družbi za upravljanje terjatev bank in predloga nadzornikov Slovenskega državnega holdinga (SDH) za nekakšne izredne razmere, se je na novinarski konferenci najprej odzval Mramor, ki je pokazal debel sveženj gradiva in to pospremil z besedami »to so izredne razmere«.

Za nove neizvršne direktorje DUTB je vlada imenovala nekdanjega nadzornika NLB Marka Simonetija, predsednika izredne uprave Probanke Imreja Balogha in člana upravnega odbora družbe Sip Šempeter Janeza Širovnika.

»Od novih neizvršnih direktorjev pričakujemo, da bodo zagotovili učinkovito delovanje DUTB ter odpravili vse tiste pomanjkljivosti, ki sta jih ugotovila računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije,« je dejal Cerar.

Tudi sicer je ključni namen danes sprejetih ukrepov v zvezi z DUTB zagotoviti učinkovito delovanje DUTB ter ustreznejšo politiko nagrajevanja. »V zvezi s tem smo članom vodstva upravnega odbora DUTB bistveno zmanjšali prejemke in jih ustrezno uskladili z nekimi normalnimi kriteriji,« je dejal Cerar.

Bistveno znižanje prejemkov

Nova politika prejemkov DUTB bo veljala za nove vodstvene kadre, ki še nimajo pogodb, je pojasnil finančni minister Dušan Mramor. S tistimi, ki že imajo pogodbe, pa so se dogovorili za bistveno znižanje prejemkov, je dodal.

Plače neizvršnih direktorjev se bodo znižale z 10.000 na 5000 evrov, trije izvršni direktorji, ki so zdaj prejemali od 10.000 do 20.000 evrov mesečno, pa bodo lahko imeli plače v višini 10.000 evrov. Slednji sicer ostajajo, saj o njihovem imenovanju ne more odločati vlada, pač pa jih imenujejo neizvršni direktorji.

Izjema je izvršni direktor Torbjörn Månsson, s katerim so se dogovorili o znižanju plače na 17.000 evrov, je povedal finančni minister.

Med drugimi ukrepi v zvezi z DUTB je Mramor naštel potrditev letnega poročila za leto 2013, vendar vodstvu niso dali razrešnice, ministri so se seznanili tudi s prvo oceno poslovanja DUTB v letu 2014 ter z načrtom aktivnosti v letu 2015.

Vlada načrtuje tudi noveliranje zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank. Predlog sprememb bo pripravljen v dveh do treh tednih, med drugim pa bo po Mramorjevih besedah vključeval podaljšanje delovanja DUTB do leta 2022.

Cerar glede nadzornikov SDH: Strokovna komisija spregledala nekaj zadev

Vlada je prav tako danes zavrnila predlog kandidatur za nadzornike Slovenskega državnega holdinga (SDH) in ministrstvu naložila, naj javni razpis ponovi. Kot je po seji vlade pojasnil premier Miro Cerar, se je vlada tako odločila, ker je strokovna komisija pri pripravi ožjega nabora petih kandidatov spregledala nekaj zadev.

Minuli teden so imena s tega seznama pricurljala v medije. Na njem naj bi bili Andrej Polenec (dolgoletni direktor in lastnik Iskratela), Alenka Podbevšek (ekonomistka in državna revizorka, nekoč zaposlena v družbi Deloitte & Touche), Jože Bajuk (med drugim član uprave Interenerga ter nadzornik Pivovarne Laško), Andrej Andoljšek (predsednik uprave Gorenjske banke) in Britanec Simon Walker.

Seznam je iz različnih razlogov sprožil kar nekaj kritik javnosti, do nesoglasij zaradi njega pa je prihajalo tudi v koaliciji. To je med drugim razkril tudi današnji jutranji vrh koalicije, sporna naj bi bila predvsem Polenec in Podbevškova. Minister za finance Dušan Mramor pa je napovedal, da bo izkoristil zakonsko možnost in seznam spremenil.

Deli s prijatelji