KOBILE

Zmrcvarjeni kobili zdaj na Polzeli

Objavljeno 26. september 2013 21.46 | Posodobljeno 26. september 2013 21.46 | Piše: Primož Škerl, Iztok Umer

Cabidoule in Rižano so po okrevanju preselili v Orovo vas.

Rižana v Orovi vasi. Foto: Primož Škerl

KOPER, POLZELA – Po dobrih dveh mesecih in pol sta kobili kamarške pasme Cabidoule in Rižano, ki ju je v začetku julija v naravnem rezervatu Škocjanskega zatoka z ostrim predmetom poškodoval osumljeni 28-letni Koprčan Igor C., zapustili kliniko za konje veterinarske fakultete. Zaradi ran bosta zaznamovani za vse življenje, posebno še ne enoletna Cabidoule, ki bo imela za vedno zamaknjen smrček. Zdaj sta na posestvu društva za zaščito konj v Orovi vasi pri Polzeli. Ker je osumljeni in obtoženi napadalec na živali še vedno na prostosti in zaradi ponovitvene nevarnosti, si ju po besedah Boruta Mozetiča po zdravljenju v kliniki niso upali vrniti na njihovo močvirsko območje naravnega rezervata.

Okrožni državni tožilec Slavko Ožbolt nam je takoj po aretaciji Koprčana povedal, da je proti njemu spisal kazensko ovadbo za kaznivo dejanje mučenja živali, ki se kaznuje z zaporom do enega leta. Že zaradi najvišje predpisane kazni ni bilo mogoče predlagati pripora. Na zaslišanju pri preiskovalnem sodniku koprskega okrožnega sodišča ovadeni Igor C. dejanja ni priznal, čeprav so ga močno obremenile sledi DNK. Te so pokazale, da se je na kraju, kjer naj bi napadel kobili, pojavil še pozneje in uničil orodje v staji ter prebarval lesene deske obore.

Zaradi slednjega so se upravljavci naravnega rezervata odločili, da v zasebno oskrbo dajo tudi tretjo kobilo Falisco, tako da je v Škocjanskem zatoku poleg ptic le še istrsko govedo boškarin. Koliko časa bodo vse tri kobile v tuji oskrbi, je odvisno od zaključka sodnega postopka proti Igorju C. Na koprskem okrajnem sodišču, kjer vodijo postopek, se je zaradi okuženosti v predkazenskem postopku izločila sodnica, ki ji je bil dodeljen primer, tako da ga vodi nova sodnica. Zaradi odmevnosti v javnosti bo najverjetneje sojenje imelo prednost.

Na posestvu Orova vas pri Polzeli so Cabidoule in Rižano v torek vzeli v brezplačno oskrbo. Po zatrdilih oskrbnice Natalije Nedelko sta živali v dobrem stanju, čeprav bo mlajša za vedno zaznamovana zaradi udarcev po glavi: »Dobili sta skrbnika Romana Adlerja. Na ograjeni posesti imamo 24-urno varovanje, dva psa in urejen režim vstopa na posest. Kobili bosta v Orovi vasi ostali do konca sodnega postopka proti napadalcu oziroma dokler na njunem domovanju v Škocjanskem zatoku ne bodo postavili načrtovanih novih hlevov.«

 

Deli s prijatelji