NAPOVEDANO

Zmagovalec volitev že znan?

Objavljeno 11. julij 2014 19.00 | Posodobljeno 11. julij 2014 18.59 | Piše: A. L.

Tako rekoč vse ankete zmago napovedujejo Stranki Mira Cerarja. Vendar pozor: statistične napake so prevelike, zato v nedeljo pričakujemo infarktni finale predvolilnega dvoboja med prvo- in drugouvrščenim.

LJUBLJANA – Na predčasnih parlamentarnih volitvah naj bi zmagala Stranka Mira Cerarja (SMC), kažejo javnomnenjske raziskave. Če se bodo napovedi uresničile, ji bodo volivci namenili več kot 30 odstotkov glasov.

Na drugem mestu utegne biti stranka SDS. Prav na zadnji dan pred volilnim molkom jo je podprl tudi predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy z besedami, da ima dobre kandidate in dober program. SDS naj bi prejel od 23,4 do 26 odstotkov glasov.

Daleč za njima sta SD in Desus – le po anketi Dela so Socialni demokrati pred Desusom, vsi drugi, ki smo jih pregledali, pa so Erjavčevo stranko postavili prednje. NSi je za omenjenim dvojcem, po nekaterih anketah pa celo pred SD. Bitka za tretje mesto je tako povsem odprta med temi tremi strankami.

V parlament naj bi prišli še Pozitivna Slovenija (PS), Zavezništvo Alenke Bratušek in SLS. A ne nujno. Po anketi Večera in Dnevnika bo Jankovićev PS doživela poraz in ostal pred vrati hrama demokracije, Zavezništvu Alenke Bratušek se bo to zgodilo po ugotovitvah Mediane, stranki SLS s Francem Bogovičem na čelu pa uvrstitev v parlament od štirih meritev napoveduje le ena – Delova.

Kdo izmed avtorjev predvolilnih raziskav je izbral najboljši vzorec, bo znano 13. julija zvečer.

image


Bodite z nami v nedeljo ob 19.00

Na portalu slovenskenovice.si bomo v živo spremljali razplet predčasnih volitev, poročali iz štabov strank, v objektiv iskali utrinke zmagoslavij in razočaranj, analizirali možnosti novih koalicij in iz minute v minuto sledili povolilni vročici.

V sodelovanju z Državno volilno komisijo (DVK) bomo še med štetjem, s hitrostjo, kakršne ne zmore nobena človeška roka, ob pomoči računalniškega programaimage v privlačni grafični obliki objavljali trenutne izide po preštetih glasovnicah. Na spletnih Novicah boste tako med prvimi izvedeli, kakšno usodo ste volivci namenili politikom.

 

Deli s prijatelji