VENEZUELA

Zmagal je Maduro: To je še en poklon Chavezu

Objavljeno 15. april 2013 11.28 | Posodobljeno 15. april 2013 11.28 | Piše: STA, Mo. S.

Na predsedniških volitvah v Venezueli je tesno zmagal Nicolas Maduro, njegov tekmec pa: »Danes ste poraženec vi.«

Nicolas Maduro.

CARACAS – Začasni venezuelski predsednik Nicolas Maduro je s tesno večino zmagal na nedeljskih predsedniških volitvah v Venezueli, je sporočila volilna komisija. Po skoraj vseh preštetih glasovnicah je prejel 50,66 odstotka glasov, njegov opozicijski tekmec Henrique Capriles pa 49,07 odstotka. Razlika znaša manj kot 300.000 glasov.

Še en poklon Chavezu

Capriles sicer ne želi priznati zmage Madura, ki ga je pokojni venezuelski predsednik Hugo Chavez izbral za svojega naslednika. »Ta zmaga je še en poklon našemu komandantu Hugu Chavezu,« je dejal 50-letni Maduro pred navdušenimi privrženci v predsedniški palači Miraflores. »Danes lahko rečemo, da smo dosegli pošteno volilno zmago,« je še dejal in dodal, da je pripravljen tudi na ponovno štetje glasov.

Obtožbe z nasprotne strani

Capriles, ki je na predsedniških volitvah oktobra lani izgubil proti Chavezu, pa zmage tekmeca ne prizna. »Danes ste poraženec vi,« je dejal. Pravi tudi, da rezultata ne bo priznal, dokler prav vsi glasovi ne bodo prešteti. Njegovi glavni očitki so, da so ljudem dovolili voliti še po tem, ko so se volišča že zaprla, pa tudi, da so bili javni uslužbenci prisiljeni glasovati za Madura.

Podedoval je velike težave

Maduro je med kratko predvolilno kampanjo stavil na svoje vezi s pokojnim voditeljem, ki je državo vodil 14 let, s svojo socialistično revolucijo pa je postal izjemno priljubljen med revnimi. Obljubil je, da bo nadaljeval programe za zmanjšanje revščine, s pomočjo katerih se je število revnih v državi prepolovilo. Nekdanji voznik avtobusa in sindikalni voditelj, ki je bil tudi zunanji minister ter podpredsednik države, pa je od svojega mentorja podedoval tudi vrsto težav: najvišjo stopnjo umorov v Južni Ameriki, kronično pomanjkanje hrane, visoko inflacijo in izpade elektrike.


Volitve po smrti Chaveza

Venezuelci so v nedeljo volili naslednika karizmatičnega Chaveza, ki je minuli mesec umrl zaradi raka. Levičarski voditelj je na predsedniških volitvah 7. oktobra lani premagal Caprilesa s 55 odstotki glasov, vendar se je njegovo zdravstveno stanje sredi decembra poslabšalo, tako da nikoli ni uradno prisegel za tretji šestletni mandat. Chavez je umrl 5. marca v bolnišnici v Caracasu.

 

Deli s prijatelji