VOLITVE

Zmaga se nasmiha SDS, Šoltesovi pa tretji

Objavljeno 17. maj 2014 14.35 | Posodobljeno 17. maj 2014 14.35 | Piše: STA, T. L.

Po anketi Dela bi šla zmaga na evropskih volitvah v roke SDS.

LJUBLJANA – Dober teden pred evropskimi volitvami kaže na zmago stranke SDS z Milanom Zverom, ki bi osvojila 26,3 odstotka glasov med tistimi, ki bi se volitev zagotovo udeležili. Volilna udeležba bi bila 29-odstotna. S 15,1 odstotka glasov podpore sledi lista NSi in SLS, na tretje mesto pa se je uvrstila z 10,5 odstotka glasov lista Verjamem z Igorjem Šoltesom, kaže anketa časnika Delo.

Da bi se volitev, če bi bile jutri, verjetno udeležili, je v anketi Dela odgovorilo 36 odstotkov vprašanih. Če bi SDS dosegel rezultat iz ankete, ima možnost osvojiti tri poslanske mandate v Evropskem parlamentu. Sledila bi lista SLS in NSi, kar bi bilo blizu dvema mandatoma.

Vrstni red od drugega mesta navzdol pa se v anketah Dela spreminja iz tedna v teden. Za listo Verjamem se je tokrat uvrstila lista Konkretno z Jelkom Kacinom, ki bi prejela dobrih sedem odstotkov glasov volivcev, s čimer bi se zelo približala enemu mandatu evropskega poslanca. Sledi ji lista PS z Jožetom Mencingerjem, ki bi prejela slabih šest odstotkov glasov, za njo pa lista SD z Igorjem Lukšičem, ki bi ji volivci namenili dobrih pet odstotkov glasov, in Združena levica z Violeto Tomič, ki bi prejela 4,6 odstotka glasov.

Proti dnu lestvice so Desus z Ivom Vajglom, Piratska stranka, Sanjska služba, Zeleni Slovenije, SNS, Solidarnost, Slovenski narod, DL in na dnu – Zares.

Anketa Dela še kaže, da bi volilna udeležba lahko močno vplivala na končni rezultat, saj da bi ob višji udeležbi pridobivale liste iz levega političnega spektra.

Deli s prijatelji