VOLITVE

Zmaga bloka za neodvisnost Katalonije, sledi odcepitev?

Objavljeno 27. september 2015 23.05 | Posodobljeno 27. september 2015 23.05 | Piše: STA, S. U.

Na volitvah v Kataloniji kaže na zmago zagovornikov neodvisnosti.

Katalonci so danes volili na regionalnih volitvah, na katerih pa niso odločali samo o političnem vodstvu te španske pokrajine, temveč posredno tudi o podpori njeni neodvisnosti od Španije.

BARCELONA – Na današnjih regionalnih volitvah v Kataloniji so zmagale stranke, ki se zavzemajo za odcepitev od Španije. Izidi vzporednih volitev, ki jih je objavila katalonska televizija TV3, kažejo, da so separatistične stranke dobile 49,8-odstotno podporo in s tem od 74 do 79 od 135 sedežev v regionalnem parlamentu. Izidi vzporednih volitev, ki jih je objavil radio COPE, pa jim nakazujejo 48-odstotno podporo volivcev ter s tem 71 do 76 sedežev.

Katalonci so danes volili na regionalnih volitvah, na katerih pa niso odločali samo o političnem vodstvu te španske pokrajine, temveč posredno tudi o podpori njeni neodvisnosti od Španije. Separatistične strank namreč nameravajo, če dosežejo večino v regionalnem parlamentu, izvesti postopno odcepitev od Španije.

Predsednik regionalne vlade v Kataloniji Artur Mas se je odločil volitve povezati z glasovanjem o neodvisnosti, ker vlada v Madridu vztrajno zavrača izvedbo dejanskega referenduma o tem vprašanju.

Po zgledu škotskega so Katalonci referendum o neodvisnosti hoteli izpeljati že novembra lani, a je vmes poseglo špansko ustavno sodišče, nakar je proces zvodenel v simbolično glasovanje o neodvisnosti.

Vlada premierja Mariana Rajoya v Madridu se sklicuje na z ustavo določeno enotnost španskega naroda in referenduma ne dovoli, češ da bi kršil ustavno določilo, po katerem lahko referendum o suverenosti skliče zgolj nacionalna vlada, na njem pa da bi morali glasovati vsi Španci.

Deli s prijatelji