KO SI PRIVOŠČIJO

Zlorabljena službena vozila: od Ruplovega praška do divjakinje Kresalove

Objavljeno 16. december 2014 11.56 | Posodobljeno 16. december 2014 12.17 | Piše: M. U.

Ko uporaba službenega vozila ni v čast domačim politikom.

Dimitrij Rupel je imel težave zaradi soproge in metle. Foto: Jože Suhadolnik

Hrvaški RTL poroča, da je minister za zdravje Siniša Varga odšel v Italijo na smučanje. Za pot je izbral kar službeni avto, kar pa naj ne bi bilo sporno, zatrjujejo na tamkajšnjem ministrstvu. Minister lahko audija A6 namreč uporablja 24 ur na dan.

Ob tem smo se spomnili na nekaj odmevnih primerov, ko uporaba službenega vozila ni bila v čast domačim politikom.

Legendarna toyota Ruplove žene

Pred leti je za pravo afero poskrbel »večni« zunanji minister Dimitrij Rupel oziroma njegova žena Marjetica. Dnevnikov fotoreporter je namreč ministrovo ženo zasačil, kako se je odpravila po nakupih z vladnim službenim avtomobilom toyoto prius. Kronisti afere »pralni prašek« so zapisali, da je ministrova žena v hišo iz avta nesla pralni prašek. Pa metlo, smetišnico in papirnate brisače ... Šofer z zunanjega ministrstva je odnesel mleko in še nekaj vrečk.

Cestna divjakinja Kresalova

Za veliko dvignjenega prahu je poskrbela z uporabo oziroma s prevažanjem v službenem audiju nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal.

14. marca 2010 je bila Katarina Kresal potnica v audiju A8, ki je po poročanju medijev vozil hitreje kot 200 km/h v smeri Fernetičev brez policijskih luči. Omejitev je bila 130 km/h. Avtomobil se je ustavil šele po 30 km lova. Policist, ki je vozil, je dobil kazen 460 evrov in šest kazenskih točk.

Ko pijani minister razbije audija A6

V javnosti je pred leti odmeval tudi primer takratnega obrambnega ministra Antona Grizolda, ki je svojega sina s službenim avtom peljal v šolo. Ne smemo pa pozabiti tudi na ministra za lokalno samoupravo Henrika Gjerkeša, ki je moral odstopiti s funkcije, ker je pijan razbil svoje službeno vozilo audi A6 v bližini Grosupljega. 

Pličanič z lučkami na Korčulo

Malce več si je privoščil tudi minister Državljanske liste Senko Pličanič, ki so ga novinarji Financ zasačili na trajektu v južni Dalmaciji z vladnimi signalnimi lučmi, ki sicer služijo predvsem za nujne primere, ko je treba, da se ljudje oz. druga vozila umaknejo. Pličanič tudi ni bil na službeni poti, ampak na dopustu, avto pa naj bi bil, sicer popolnoma legitimno, uporabljal v zasebne namene. Zato naj bi torej za nekatere bile problematične ravno te signalne luči na armaturi. Psihoanalitik Roman Vodeb je takrat ocenil, da se veliko moških rado »kurči« s svojim jeklenim konjičkom. Tako je tudi pri ministrih oziroma politikih, katerih avtomobili nekako morajo biti prestižne znamke, poleg tega pa še opremljeni z elitnimi atributi, kot so npr. signalne »ministrske« luči na armaturi.

Vlačič s službenim po odstavnem pasu mimo zastoja

Čeprav je bivši prometni minister Patrick Vlačič sprva zatrjeval, da je službeni avtomobil, ki ga je upravljal najeti voznik družbe Protokol d. o. o., po odstavnem pasu avtoceste Logatec–Vrhnika vozil z modro lučjo zato, da je lahko utiral pot reševalnemu vozilu, ki se je zagozdilo v gneči zaradi prometne nesreče, so ga Darsove kamere postavile na laž. Na posnetkih nadzornih kamer Darsa je razvidno, kako po odstavnem pasu audi A6 z ministrom Vlačičem pri veliki hitrosti prehiteva kolono, medtem ko je reševalno vozilo na nujni vožnji resda sledilo, a šele po skoraj pol minute. Prav ministrov avtomobil naj bi bil po poročanju Dnevnika v nadaljevanju poti pri izvozu Vrhnika tudi oviral reševalno vozilo pri prevozu bolnika v ljubljanski UKC. 

image

Ste tudi vi zalotili politike pri neprimernem početju? Sporočite nam.
 

Deli s prijatelji