NA KOŽO

Zloraba šibkih

Objavljeno 20. oktober 2017 00.35 | Posodobljeno 20. oktober 2017 00.36 | Piše: Ksenija Koren
Ključne besede: komentar

Gledalec si poleg zabave zasluži tudi spoštovanje, ustvarjalci oddaj pa bi morali obdržati toliko dostojanstva, da bi producirali vsebine z zrnom pameti in kančkom kulture.

Ksenija Koren.

Prihajajoča nedelja, ko bodo na sporedu predsedniške volitve, bo pravi balzam. Televizijski programi bodo tekmovali za gledalce s (po)volilnim programom in ne z bebavimi nedeljskimi oddajami. Tisto, med čemer lahko gledalci slovenskih kanalov izbiramo ob večerih, posebno ob nedeljah, je žaljivo za publiko.

Že globalni trendi kažejo, da mlajši zapuščajo televizijske sprejemnike, saj se selijo k platformam, kjer so tudi bolj svobodni glede tega, kdaj in kaj bodo gledali. Kar pomeni dobesedno to, česar pred petimi leti ne bi verjeli – odpovedujejo naročnine za teve, ker je ne potrebujejo več. Nepotreben strošek za nekaj, kar ne ponuja ničesar, kar bi si želeli gledati. Bolje je ta denar porabiti za kakšno drugo platformo, ki ne vsiljuje svojega programa in ponuja veliko večjo izbiro želenih vsebin.

Slovenija je v zadnjem tednu spet priča velikemu moraliziranju ob kiksu voditeljice z nacionalke, ki je, roko na srce, rejtinge Odmevov dvignila v višave. Dogodek je razgalil predvsem katastrofalne odnose znotraj ekipe RTV, kolegialnosti med tam zaposlenimi očitno ni. Voditeljico so mirno, saj ni pomembno, nažgano, zakajeno ali šibkega zdravja, poslali pred prižgano kamero.

Gledalec si poleg zabave zasluži tudi spoštovanje, ustvarjalci oddaj pa bi morali obdržati toliko dostojanstva, da bi producirali vsebine z zrnom pameti in kančkom kulture.

Paradoks je, da so prav tovrstni ekscesi tisto, na čemer ustvarjata gledanost komercialna televizija in druga državna, tista, ki je v lasti državnega telekomunikacijskega operaterja. Šovi gredo iz slabega na slabše, zlorablja se osebne stiske tistih, zlasti pri preobilnih, ki očitno iz življenjskih stisk ne vidijo drugega izhoda kot razgaljanje (duše in oblin) pred kamero. Kako lahko kdo ob večerih uživa v gledanju tega? Saj ne more biti užitek gledati solza in trpljenja drugih? Ali, bognedaj, zabava?

Gledalec si poleg zabave zasluži tudi spoštovanje, ustvarjalci oddaj pa bi morali obdržati toliko dostojanstva, da bi producirali vsebine z zrnom pameti in kančkom kulture. In spoštovanja do tistih, ki so v njihovih oddajah pripravljeni nastopiti.
Zloraba šibkih ne sme postati ključ za dvigovanje rejtingov, privabljanje oglaševalcev in ohranjanje gledanosti.


 

Deli s prijatelji