POLITIKANTSTVO

Zloraba: rehabilitacija Katarine Kresal na nacionalni televiziji

Objavljeno 21. februar 2012 16.00 | Posodobljeno 21. februar 2012 15.35 | Piše: A. L.

V Združenju novinarjev in publicistov so ogorčeni zaradi »ekscesa na nacionalni televiziji«.

Katarina Kresal

LJUBLJANA – Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) protestira proti zlorabi javne, ne zasebne televizije v nedeljski popoldanski oddaji Ugani kdo pride na večerjo. »Za razvedrilne oddaje se nasploh že tako ne spodobi, da gostijo take ali drugačne politike, če pa se temu 'izzivu' že ne morejo upreti, potem pričakujemo od ustvarjalcev oddaje in gostujočih, da se bodo obnašali v skladu s formatom takšne oddaje. Voditeljica oddaje Anja Tomažin je povsem neprofesionalno predsednico LDS Katarino Kresal ves čas skoraj pol ure dolgega pogovora celo tikala. Očitno so se tega ekscesa zavedli celo na TVS in pri objavi precej skrajšanega pogovora na MMC tikanje spremenili v vikanje,« pišejo iz omenjenega Združenja.

Rehabilitacija Katarine Kresal

Ocenjujo, da so ustvarjalci oddaje – odgovorni urednik razvedrilnega programa Vanja Vardjan, urednik oddaje Bojan Kranjc in ne nazadnje najbolj odgovoren za programske vsebine TVS Janez Lombergar – prekoračili vsa etična in profesionalna merila lastne hiše, saj so sicer neizvirni format zabavne oddaje (izvirnik je BBC-jev in si ga je RTV SLO nespodobno 'izposodila') spremenili v prvovrstno politikantsko tržnico, na kateri so nam ponujali bivšo političarko Katarino Kresal. »Oddaja je bila poskus prvovrstnega marketinga političarke, ki je zaradi korupcijske afere 'zgradba NPU' morala odstopiti in ki je bila v času svojega policijskega ministrovanja akter številnih aferaških zgodb. Ustvarjalci oddaje so pripravili scenarij, ki je očitni poskus polne rehabilitacije Katarine Kresal, kar v nobenem primeru ni naloga javne, davkoplačevalske televizije, ampak drugih (javnih) institucij in Kresalove same, če ima za kaj takega dovolj argumentov,« so nad dogodkom ogorčeni v ZNP.

Janšo primerjali s Hitlerjem

TV Slovenija je s tem zlorabila javni televizijski čas in prostor za nekaj najbolj neetičnega in neprofesionalnega, kar v dolgih desetletjih javne televizije v tako obskurni podobi nismo videli. Če seveda odštejemo tudi zlorabo javnega radijskega prostora z oddajo Labirinti sveta, kjer je Matej Šurc ob primerjavi Janeza Janše s Hitlerjem storil tako veliko profesionalno napako, da bi se mu moral direktor Radia Slovenija Miha Lampreht vsaj za nekaj časa zahvaliti za sodelovanje.

Brez ukrepanja

Ne v tem in tudi ne v primeru zlorabe razvedrilne oddaje s Katarino Kresal v glavni vlogi odgovorni na RTV niso ustrezno ukrepali, še bolje – sploh niso ukrepali. Generalni programski direktor Marko Filli očitno dovoljuje uvajanje nekih povsem novih standardov neprofesionalnega in neetičnega dela na RTV SLO, čeprav bi se v primeru oddaje Ugani kdo pride na večerjo? moral zahvaliti za sodelovanje tistim, ki so to zlorabo načrtovali in uprizorili, so prepričani v ZNP. Na vse to se ne oglaša niti prva dama etike in standardov na RTV oziroma varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Miša Molk, ki se drugače zelo pogosto javno oglaša ob minornih programskih problemih.

Zavržne oblike politikantstva

»Vse to nas v ZNP prepričuje, da javna radiotelevizija – ne samo finančno-poslovno in po ratingih, ampak tudi programsko – že dolgo pod mandatom sedanje trojke Filli-Lombergar-Lampreht plove v najbolj zavržne oblike politikantstva, programskih zlorab in v profesionalno nedostojanstvo,« je zaključil Igor Kršinar, ki je pisal v imenu ZNP.

Deli s prijatelji