DELNICE

Zloraba informacij Medje in Arharja?

Objavljeno 21. september 2013 09.02 | Posodobljeno 21. september 2013 09.02 | Piše: Mi. K.

Preiskava zlorabe notranjih informacij pri poslovanju z delnicami Mercatorja.

Iz NLB so sporočili, da preiskava ni uperjena proti banki. Foto: Igor Zaplatil, Delo

LJUBLJANA – Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so včeraj izvedli obsežno akcijo, v kateri so v sedmih hišnih preiskavah na ljubljanskem in kranjskem območju zbirali dokaze o sumu zlorabe notranjih informacij pri poslovanju Unicredita z delnicami Mercatorja.

Potrkali so na domača vrata predsednika uprave NLB Janka Medje v gorenjski vasi Posavec, ki leži ob nekdanji magistralni cesti Jesenice–Radovljica. Medji, ki je bil je bil od septembra 2008 do julija 2012 član uprave banke Unicredit, so neuradno odvzeli prostost.

Po opravljeni preiskavi na njegovem domu so ga odpeljali še na sedež NLB, kjer so potrdili potek kriminalistične preiskave. Ob tem so poudarili, da preiskava v ničemer ni uperjena zoper NLB ali katero koli družbo v skupini NLB ter da banka v celoti sodeluje s preiskovalci.

Kriminalisti preiskujejo še enega vplivneža iz NLB, in sicer predsednika nadzornega sveta banke in nekdanjega predsedniškega kandidata Franceta Arharja. Bil je predsednik uprave Unicredita, mandat se mu je iztekel leta 2012.

Za zlorabo notranje informacije zaporna kazen do petih let

Poudaril je, da Unicredit Slovenija za svoje potrebe nikoli ni sama nastopala na kapitalskih trgih ali kupovala delnic. Dejal je, da so kriminalisti preiskali njegovo pisarno, pri tem pa pregledali gradivo, ki ga ima. Pojasnil je, da je banka omenjene delnice Mercatorja dobila na podlagi repo posla z Istrabenzom.

Iz Unicredita pa so za Slovensko tiskovno agencijo sporočili, da obisk preiskovalcev v banki in preiskava nista usmerjena proti kateremu od njihovih uslužbencev, temveč je njen namen zbiranje dokazov v zaupni preiskovalni zadevi. »Naša banka je tako kot danes tudi v preteklosti z organi pregona vedno sodelovala, da bi s tem pomagala pri odkrivanju morebitnih prekrškov,« so še dodali.

V petkovi preiskavi je po podatkih policije na sedmih lokacijah sodelovalo 32 preiskovalcev NPU, ki so jim pomagali računalniški forenziki iz ljubljanske in celjske policijske uprave. »Predmet predkazenskega postopka je preiskava zlorabe notranje informacije, ki je pomembno vplivala na ceno vrednostnega papirja, uvrščenega na organiziran trg vrednostnih papirjev v Republiki Sloveniji, s katero pa so razpolagale odgovorne osebe bančnih institucij in jo zlorabile za nakup predmetnih vrednostnih papirjev,« je v sporočilu zapisal tiskovni predstavnik generalne policijske uprave.

Za kaznivo dejanje zlorabe notranje informacije je po 238. členu kazenskega zakonika predpisana zaporna kazen do petih let.

Kdo je Janko Medja?

Janko Medja je leta 1997 diplomiral na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani z diplomsko nalogo z naslovom Kakovost v bančništvu, za katero je prejel priznanje Banke Slovenije. Osem let pozneje je z odliko končal študij MBA na IEDC – Poslovni šoli Bled. Že februarja 2004 je postal direktor divizije korporativnega bančništva v banki Unicredit, funkcijo je opravljal do septembra 2008, ko je postal član uprave. V letu 2011 mu je Združenje Manager podelilo prestižno priznanje mladi menedžer leta. Lani je zapustil Unicredit in postal predsednik uprave največje slovenske banke NLB.

 

Deli s prijatelji