ODLIČNO

Zlomljena krila z zlatom

Objavljeno 17. december 2017 22.13 | Posodobljeno 17. december 2017 22.13 | Piše: Oste Bakal

Na znamenitem pariškem salonu nagrajena tudi Slovenca. Selektorji udeležencev ne izbirajo le med akademskimi slikarji.

Slovenci spet razstavljamo na večdnevnem odmevnem mednarodnem salonu francoskega Nacionalnega združenja lepih umetnosti.

PARIZ – Deset slovenskih umetnikov se je predstavilo na večdnevnem odmevnem mednarodnem salonu francoskega Nacionalnega združenja lepih umetnosti (SNBA). Salon poteka vsako leto na začetku decembra od leta 1865, in sicer v razstavišču Carruosel du Louvre pod louvrsko piramido, točno tam, kjer je bila leta 1725 pripravljena prva razstava pod okriljem Akademije lepih umetnosti.

Letos je na njej sodelovalo več kot 600 umetnikov – slikarjev, kiparjev, grafikov in fotografov iz številnih držav, med katerimi je bilo tudi deset slovenskih, ob osmih slikarjih še kipar in fotograf. Prav zadnja sta na že 156. mednarodni razstavi s svojimi deli prepričala šestčlansko žirijo umetnikov in kritikov, ki jima je dodelila visoka priznanja. Kipar Marjan Mirt je dobil zlato medaljo za skulpturo Zlomljena krila, Branimir Ritonja pa bronasto za fotografijo z naslovom Arnuša.

Slovensko umetnost so zastopali še Igor Orešič, Oto Rimele, Bogdan Čobal, Franc Skerbinek, Veljko Toman, Zdravko Luketič, Viktor Šest, Rado Jerič. Njihova dela so bila na ogled v prvem od šestih prostorov, ki so obkrožali centralni del razstavišča, v katerem so dobile mesto predvsem skulpture. Ena od direktoric in hkrati selektoric Salona Des Beaux Arts, ki že 14 let sodeluje pri pripravi razstave, Benedicte Lecat, je povedala, da razstava ne želi slediti tradiciji iz leta 1861, ko so si, takrat predvsem Parižani, ogledovali slike velikih mojstrov čopiča. Zaradi pogoja, da mora imeti umetnik akademsko izobrazbo, številni pozneje priznani francoski slikarji na razstavo niso imeli dostopa. Tako se je zgodil upor tako imenovanih zavrnjenih, ki so ob podpori kiparja Augusta Rodina leta 1875 dobili možnost predstavitve občinstvu.

Kot prva Slovenka je na tej mednarodni razstavi likovnih ustvarjalcev leta 1891 sodelovala Ivana Kobilca, ki je postala tudi članica združenja. Slovenskega predstavnika na salonu nato ni bilo vse do lani, ko se je po zaslugi častne konzulke Tatjane Rodica Dumas iz St. Etienna v Franciji predstavilo 11 umetnikov iz vse Slovenije. Obveščena je bila, da je ena delegacija svojo navzočnost zaradi politične situacije odpovedala in tako smo smeli vskočiti Slovenci. Multimedijska umetnica Eva Petrič je bila nagrajena s srebrno medaljo. Slovenska umetnost je letos dobila prostor za deset umetnikov, selektorica in organizatorka salona Benedicte Lecat pa je k organiziranju njihove predstavitve povabila Igorja Orešiča iz Maribora. Ta je po posvetu z umetniki sklenil, da se bodo v Parizu predstavili umetniki, ki se zbirajo in delujejo na umetniški domačiji Soraj, ki jo v Pernici pri Mariboru vodita zakonca Sonja in Rado Jerič. "Salon oziroma njegovi selektorji ne izbirajo le med akademskimi slikarji. Njihov namen je izbrati kakovostna dela ne glede na izobrazbo umetnika," nam je zaupala Jeričeva.



Kdo sta Mirt in Ritonja

Marjan Mirt ni neznano kiparsko ime. Likovno akademijo je končal v Zagrebu, njegova dela pa je mogoče videti v mnogo slovenskih mestih in tudi na javnih prostorih v Rusiji in Avstriji. V vseh mestih so njegove skulpture že postale obiskane turistične točke. Fotograf Branimir Ritonja je svoja dela predstavil na že več kot 600 skupinskih in 52 samostojnih razstavah tako doma kot na tujem ter zanje prejel številne nagrade in priznanja.

 

Deli s prijatelji