ZAPLET

ZL proti Cerarjevim skritim pogajanjem: O vsem bomo obveščali javnost

Objavljeno 22. julij 2014 15.15 | Posodobljeno 22. julij 2014 15.15 | Piše: P. J.

V SMC so napovedali, da bo prvi krog pogajanj potekal stran od oči javnosti, v Združeni levici pa se s tem ne strinjajo.

LJUBLJANA – Zmagovalec volitev Miro Cerar je strankam že poslal vabilo na prva koalicijska pogajanja, ki naj bi potekala med četrtkom in soboto. Čeprav so v SMC napovedali, da bo prvi krog pogajanj potekal skrito pred javnostjo, pa se v Združeni levici, ki bo imela v parlamentu kar šest poslancev, s tem ne strinjajo. V izjavi za javnost so napovedali, da bodo o vsem dogajanju obveščali javnost.

Ne strinjajo se

»Čeprav je še nekaj dni do uradne objave izidov, so neformalna pogajanja o sestavi vladne koalicije že v polnem teku. Z neformalnim in pred javnostjo skriti pogajanji se v koaliciji Združena levica ne strinjamo. Menimo, da morajo biti pogovori v okviru sestavljanja vladne koalicije javni, zato smo se v koaliciji Združena levica odločili, da o poteku pogovorov obveščamo javnost,« so zapisali v izjavi za javnost.

Pravijo, da se bodo na vabilo odzvali in se pogajanj udeležili, osnova pri pogajanjih pa ostaja njihov program. »Naši pogoji za sodelovanje s parlamentarnimi in z neparlamentarnimi strankami so znani: reforma gospodarstva, konec varčevalne politike, opustitev privatizacije, vzpostavitev plačnega razmerja v javnem sektorju 1 : 5, ukinitev dopolnitvenega zdravstvenega in vključitev v osnovno zavarovanje idr.,« so še zapisali.
 

Deli s prijatelji