NEMIRNA TLA

Zjutraj potres, stoletni viri pa: Kamenje udirajočih se sten jo je ubilo in pokopalo

Objavljeno 14. februar 2016 10.15 | Posodobljeno 14. februar 2016 10.15 | Piše: Mo. S.

Magnituda današnjega potresa, ki so ga čutili prebivalci Bizeljskega, je bila 1,4.

Epicenter naj bi bil 15 kilometrov pod površjem.

BIZELJSKO – Ob 7.28 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili šibek potresni sunek, so sporočili iz urada za seizmologijo pri Agenciji RS za okolje (Arso).

Po preliminarnih podatkih je bilo žarišče potresa 90 kilometrov vzhodno od Ljubljane, v bližini Bizeljskega. Preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 1,4. Seizmologi ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Bizeljskega.

Prihodnje leto 100. obletnica velikega potresa

Krška kotlina z okolico je zaradi mladega nastanka in številnih geoloških prelomov potresno eno najbolj ogroženih območij v državi.

Pred kratkim (29. januarja) je minila visoka obletnica (99 let) hudega potresa, ki je prizadel Brežice z okolico. Magnituda potresa je bila kar 5,7. Potres so čutili prebivalci celotne današnje Slovenije, njegov vpliv pa je segal tudi v Avstrijo, Italijo in na Hrvaško. Pri Arsu so se ga ob obletnici spomnili tako, da so objavili nekaj dokumentov oziroma članke, ki so takrat poročali o dogajanju. »Na okrajnem glavarstvu je napravil potres največ škode. Tu se je vdrlo več sten ter je tu zahteval potres tudi edino svojo žrtev v Brežicah, glavarjevo soprogo, katero je kamenje udirajočih se sten ubilo in pokopalo,« se glasi le eden od zapisov tedajšnjih časopisov.

Deli s prijatelji