PETELINA

Žižek pozer, Chomsky pa brani Rdeče Kmere

Objavljeno 20. julij 2013 23.30 | Posodobljeno 20. julij 2013 23.30 | Piše: M. U.

Dvoboj levičarskih intelektualcev.

Politični aktivist, pisec in profesor jezikoslovja Noam Chomsky. Foto: Mavric Pivk/Delo

LJUBLJANA – Velikana filozofije in vodilna levičarska intelektualca, Američan Noam Chomsky in Slovenec Slavoj Žižek, sta si skočila v lase.  Spor je konec lanskega leta začel Američan, ki je francoska filozofa Jacquesa Lacana in Jacquesa Derrida ter Žižka razglasil za prazne pozerje. Ti naj bi  svoje trivialne ideje kitili z napihnjenimi frazami, da bi se zdele globoke, poroča Jutarnji list. Šel je še korak dlje in ugledne evropske kolege ter njihove častilce označil kar za kult. Chomsky je dodal še, da je največji pozer med vsemi prav Žižek.

Žižek vrača udarec

V javno razpravo po tem izzivu se vključil tudi Žižek med neko akademsko razpravo na Birckbeck Collegeu v Londonu. Dejal, da sicer globoko  spoštuje Chomskega, a »da je bil Chomsky ne glede na to, da vedno poudarja, kako je treba biti natančen in empiričen, pogosto v zmoti«. Tu je Žižek izpostavil, kako je ameriški intelektualec branil kamboške Rdeče Kmere in spisal veliko besedil, kjer je trdil, da Rdeči Kmeri niso tako strašni, da jih črni le zahodna propaganda. Ko pa je le priznal, da se je motil, je bilo njegovo opravičilo nesprejemljivo, saj je trdil, da je imel prav glede na podatke, s katerimi je razpolagal v danem trenutku.

Filozof in ne zvezdnik

Žižek je ob tem komentiral tudi svoj status zvezdnika, ki ga uživa v ZDA.  Dejal, je da je pred časom dobil prijatelja iz ZDA, ki ni dobil službe prav zaradi priporočila, ki mu ga je napisal on. Menda naj bi že imel pogodbo o zaposlitvi skoraj v žepu, ko je nekdo izmed odločevalcev dejal: »Če pa ga je priporočil Žižek, mora biti z njim nekaj zagotovo strašno narobe.«

Deli s prijatelji