VROČINA

Živo srebro do 35 stopinj Celzija

Objavljeno 30. julij 2012 12.42 | Posodobljeno 30. julij 2012 12.42 | Piše: T. L.

V tem tednu nas čaka poletno vreme, bolj vroča bo druga polovica.

Ljudje se lahko prilagodimo širokemu razponu vremenskih razmer

LJUBLJANA – Potem ko se je v preteklih dveh tednih zdelo, da se poletje že počasi poslavlja, nam bo v tem tednu spet pošteno vroče: temperature okoli 30 in več stopinj nas bodo grele vsaj do začetka naslednjega tedna, kaže trenutna napoved.

Na kratko: sončen in vroč konec tedna 

Kot nam je povedal Brane Gregorčič, dežurni meteorolog Agencije RS za okolje (ARSO), bo v sredo ali četrtek živo srebro znova preseglo »magično mejo« 30 stopinj Celzija tudi v osrednji Sloveniji, do srede pa bodo tako visoke temperature le na Primorskem. Po osrednji Sloveniji bomo namerili nekje med 28 in 29 stopinjami Celzija. V tem tednu nas čaka poletno vreme, v katerem bo bolj vroča druga polovica. 

Prihajajoči konec tedna lahko v kratkem opišemo kot sončen in vroč s temperaturami, ki se bodo gibale med 30 in 35 stopinjami Celzija (v Alpah bo okoli 30 stopinj Celzija, v nižinah Primorske in v Panonski nižini bo med 34 in 35 stopinjami, prek 35 stopinj pa se temperature konec tedna ne bodo povzpele). 

V teh dneh bodo jutra zelo topla. Danes zjutraj je bilo v Ljubljani, denimo, 19 stopinj, naslednji dve jutri bosta malce bolj sveži, nato bo znova topleje. 

Nevihte ne grozijo

Kot pravi Gregorčič, do četrtka ni predvidenih neviht, morda se kakšen tovrstni dogodek lahko zgodi še danes. Od jutri do četrtka bo brez neviht, od petka naprej se lahko pojavi kakšna vročinska nevihta. Ne kaže pa, da bi se v tem tednu dogajalo kaj posebnega. V začetku prihodnjega tedna se kakšna nevihta lahko zgodi, če bo prišla bolj izrazita vremenska fronta, ampak za zdaj je to še tako daleč, da je težko z gotovostjo kar koli napovedati, je še povedal Gregorčič. 

Kaj pa temperature morja? Če je burja pred dobrima dvema tednoma ohladila morje, se je to znova ogrelo: trenutna temperatura morja je 25,5 stopinje Celzija.

Deli s prijatelji