SREČNI

Življenje, polno smeha,
 igrivosti in mladih očk

Objavljeno 01. januar 2012 08.35 | Posodobljeno 30. december 2011 21.58 | Piše: Lovro Kastelic

Mati vseh mater Slavica se že dolgo posveča le gospodinjstvu in veliki družini.

Pri Škrinjarjevih je dobre volje in razigranosti, kolikor hočete. (Foto: Črt Majcen)

TURŠKI VRH – Tam, kjer vinorodne Haloze dosežejo svojo najsevernejšo točko, smo se povzpeli strmo v breg, proti Turškemu Vrhu. Obiskali smo resnično življenje, prepolno veselja in smeha, igrivosti ter mladih očk; obiskali smo Škrinjarjeve.

Stanko in Slavica imata namreč 11 otrok. Razlika med najstarejšim Darkom in najmlajšim Markom je 27 let. Iluzorno bi bilo pričakovati, da jih bomo srečali vse na kupu – to se je nazadnje zgodilo na božični večer in se bo naslednjič na novega leta dan. Tedaj se pred njihovo novo domačijo (leta 2006 jim je namreč pogorelo vse do tal) izoblikuje pravo pravcato parkirišče, ki se ga ne bi sramoval niti kakšen nakupovalni center.

Škrinjarjevi so se tako zadnjič zbrali pred božično večerjo

Sedeli smo za dolgo mizo in si v mislih predstavljali, kako je moralo prijetno brenčati, kako so mlajši zrli v starejše, govorili drug čez drugega in kako je Slavica na mizo položila ogromen lonec goveje juhe, tri pečene kokoši pa mrežno pečenko in goro domačih rezancev. »Vselej skuham toliko, da imamo vsi dovolj!« se je zasmejala nekdanja kuharica, 51-letna mati vseh mater, ki pa se že dolgo posveča le gospodinjstvu in svoji številni družini. Ko so pojedli, so šli skupaj k otroški polnočnici, ob vrnitvi domov pa jih je pričakal Božiček. Že naslednji dan so se spet zbrali na tradicionalnem slovesnem kosilu.

Slavico smo spodbodli, ali nam lahko našteje vsa imena svojih otrok. Tik pred novim letom smo, veste, ljudje smo zato še toliko bolj nagajivi, radostna Slavica pa je to dobro razumela in začela glasno po telegrafsko naštevati. »Boštjan, avtomehanik, 20 let! Janez, kot gradbenik dela v Gradcu, 25 let! Janja, devetošolka, 15 let! Samanta, sedmošolka, 12 let!« Kje pa so dekleta? »Tukaj, tukaj! Samanta, Ines, Janja, pridite, dame!« je njihova mama zaklicala po hodniku. Takoj so pritekle, vse razigrano nasmejane. Slavica pa je v svojem slogu nadaljevala: »Darko, ta je najstarejši, 31 let, s svojo družinico živi na Ptuju. Marko je najmlajši, štiri leta ima in je naš srček!« smo izvedeli. Mali Marko je dejansko njihov srček, še posebno ker se je rodil s hudo srčno napako. V letu 2012 ga tako čaka že peta operacija. Malček je slabokrven, tudi njegov govor se le počasi razvija. »Ker je imel možgansko krvavitev,« nas poduči njegova mamica, ki pa je večni optimist, zato je prepričana, da bo tudi z Markom tako kot s preostalimi – vse najboljše! »Ja, kako se pa držimo?« je tedaj pobarala suhljatega bledoličneža, ki se je nenadoma malce skremžil. »Ali ti je mačka kislo repo pojedla ali kaj?« Marku je v bran takoj stopila druga najmlajša, petletna Melita. »Mama, nea ga zezat!«

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Veselje, ko so otroci razkazovali svoje sobe, je bilo zares nepopisno

Deli s prijatelji