RAZISKAVA

Živijo v bližini NEK, za rakom pa zbolevajo redkeje kot drugi

Objavljeno 09. september 2014 18.00 | Posodobljeno 09. september 2014 13.27 | Piše: Mo. S.

Se bojite, da boste zboleli za boleznimi, ki so povezane z ionizirajočim sevanjem? Brez skrbi, tudi če imate za sosedo nuklearko ...

LJUBLJANA – Pred kratkim smo poročali, da so prebivalci Zasavja bolj ogroženi zaradi raka kot prebivalci drugih slovenskih regij.image Med brskanjem po arhivu raziskav onkološkega inštituta smo naleteli še na eno zanimivo dejstvo. Ste vedeli, da je verjetnost, da bo prebivalec spodnjeposavske statistične regije zbolel za rakom, manjša kot drugje v Sloveniji?

Raziskave so se lotili z namenom, da ugotovijo, ali je strah nekaterih prebivalcev občine Brežice, da bodo zboleli zaradi škodljivih učinkov ionizirajočega sevanja, ki naj bi prihajalo iz Nuklearne elektrarne Krško (NEK), upravičen. Načrti, da na Vrbini zgradijo odlagališče nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov, njihove dvome še krepi. Raziskavo sta naročila občina Brežice in Agencija za radioaktivne odpadke RS, analize pa so naredili za obdobje med letoma 1970 in 2003.

V Brežicah manjše verjetnost kot drugje po državi

Podobno kot drugje po državi se tudi v brežiški občini število bolnikov z rakom povečuje, glavni razlog za to pa je staranje prebivalstva. »Verjetnost, da bo prebivalec ali prebivalka spodnjeposavske statistične regije (upravne enote Brežice, Krško in Sevnica) zbolel(a) za katero koli obliko raka, je manjša kot drugje v Sloveniji. Verjetnost raka prebivalcev upravne enote (občine) Brežice v primerjavi s prebivalci izbranih 16 upravnih enot v vzhodni Sloveniji je manjša,« pravi raziskava.

Presežka rakov, povezanih z ionizirajočim sevanjem, po podatkih Registra raka za Slovenijo v občini Brežice ni opaziti. 

Najpogostejši raki, za katerimi zbolevajo občani Brežic, so pri moških pljučni rak, rak debelega črevesa in danke, rak prostate, želodčni rak in rak glave ter vratu. Pri ženskah so med petimi najpogostejšimi rak dojke, debelega črevesa in danke, materničnega vratu ter želodčni in pljučni rak. »Vrstni red je sicer podoben tistemu v vsej Sloveniji, višje mesto kot v celotni Sloveniji pa zavzemata v občini Brežice le rak materničnega vratu in želodčni rak pri ženskah,« so še ugotovili.

Verjetnost raka ščitnice in levkemij v Brežicah povprečna

Posebno pozornost so namenili tudi rakom, ki nastanejo zaradi vpliva ionizirajočega sevanja, in to so rak ščitnice ter levkemije (brez kronične limfocitne levkemije, ki je ionizirajoče sevanje ne povzroča). Pojavljanje teh rakov se sicer povečuje po vsej državi, vzrok porasta pa je verjetno vedno večji delež ljudi, ki so bili kdaj v življenju zaradi zdravstvenih razlogov izpostavljeni velikim dozam ionizirajočega sevanja. »Verjetnost raka ščitnice in levkemij je v spodnjeposavski regiji v primerjavi s celotno Slovenijo pred začetkom delovanja NEK in po njem povprečna. Prav tako je v vseh obdobjih povprečno tveganje teh dveh lokacij raka v občini Brežice, če jo primerjamo s 16 okoliškimi upravnimi enotami. Tudi znotraj občine Brežice ni območij, kjer bi bilo rakov ščitnice ali levkemij več,« še poudarjajo v raziskavi.

V občini Brežice je tako v primerjavi z drugimi območji v državi največji javnozdravstveni problem rak materničnega vratu. Treba je povečati učinkovitost presejalnega programa, za zmanjšanje bremena drugih rakavih obolenj pa je treba izboljšati življenjski slog, zlasti prehrano, in okrepiti opuščanje kajenja.

Brez skrbi

»Iz teh rezultatov lahko precej zanesljivo trdimo, da je zaskrbljenost prebivalcev občine Brežice zaradi domnevne prevelike izpostavljenost ionizirajočemu sevanju, kljub temu da v njihovi bližini že več kot 20 let obratuje NEK, nepotrebna,« ugotavljajo v raziskavi.


Prispevek NEK: manj kot tisočinka naravnega sevanja

Za mnenje smo se obrnili tudi na Upravo RS za jedrsko varnost. Direktor Andrej Stritar nam je pojasnil: »Seveda zelo skrbno spremljamo radioaktivno sevanje (pravilnejše: ionizirajoča sevanja) v spodnjem Posavju in tudi drugje po Sloveniji. In res je prispevek NEK k dozi zelo majhen, manj kot tisočinka naravnega sevanja. O meritvah stalno in redno poročamo.«

Radioaktivni elementi v vzorcih, ki so značilni za izpuste iz NEK, so v večini primerov pod spodnjo mejo detekcije. Efektivna doza posameznika iz skupine okoliškega prebivalstva, ki je lahko najbolj izpostavljena vplivu NEK, je pod 1 mikrosivert, kar je manj kot 0,1 % doze kot posledice sevanja naravnih in umetnih virov.

image
            Vir: nek.si

 

Deli s prijatelji