JAVNI VODOVOD

Živijo nad izvirom, a so brez vodovoda

Objavljeno 24. januar 2015 21.58 | Posodobljeno 24. januar 2015 21.58 | Piše: Iztok Umer

Loka pod Kraškim robom še edina vas v MO Koper brez javnega vodovoda.

Pod Kraškim robom prav ob izviru Rižane je Loka edina vasica, skozi katero ni speljan javni vodovod. Foto: Iztok Umer

KOPER – Loka pri Črnem Kalu, vasica z manj kot sto dušami pod Kraškim robom, je edina v koprski mestni občini, ki nima speljanega javnega vodovoda, čeprav naselje stoji le streljaj od izvira reke Rižane, glavnega izvira pitne vode, s katerim se oskrbuje vsa slovenska Istra. Po najnovejših podatkih naj vodovoda ne bi dobili niti prihodnje leto. Sta jim občina in država obrnili hrbet ali so Ločani za privilegij, da ti čista pitna voda priteče iz pipe, krivi tudi sami? O tem, zakaj se je vodovodno omrežje ustavilo le nekaj sto metrov stran med sosednjima vasema Predloka in Bezovica, so mnenja različna.

Sami so si krivi

Kot nam je povedala domačinka Jožica Švab, se Ločani oskrbujejo s pitno vodo iz zbiralnika, ki so ga postavili v začetku 20. stoletja, v času Avstro-Ogrske, potem pa so z njim povezali še dva nova, ki so ju zgradili v bližini vasi leta 1970. Loka in vse vasi so bile vseskozi v načrtu napeljave javnega vodovoda, vendar je enkrat postavitev izpadla iz občinskega, drugič iz republiškega in nazadnje celo iz evropskega proračuna.

»Ves problem tiči v tem, da Ločani niso dali soglasja za služnost zemljišča, kjer naj bi speljali vodovod in uredili kanalizacijo. Od leta 1997 je Rižanski vodovod z občinskimi, državnimi in evropskimi sredstvi v vodovodno infrastrukturo vložil približno sto milijonov evrov. Tako je bilo leta 2004 na obalnem območju brez javnega vodovoda 1364 prebivalcev, zdaj jih je manj kot 200, med njimi tudi 80 Ločanov. Je pa res, da gre za edino naselje s toliko prebivalci, ki niso vključeni v vodovodno omrežje našega podjetja. Kar precej sredstev za razširitev in napeljavo omrežja smo dobili tudi od evropskega sklada za regionalni razvoj. V vseh projektih je bila tudi Loka, vendar vaščani niso dali soglasja za tako imenovano služnostno pot za napeljavo vodovoda in kanalizacije. Ko smo leta 1997 s pomočjo republiških in evropskih sredstev na tem območju gradili vodovod, je priključek stal približno 2500 tedanjih mark na gospodinjstvo, seveda je bilo treba za vsak gradbeni poseg pridobiti soglasje domačinov. V Loki ga nismo dobili, lani smo morali obnoviti gradbeno dovoljenje, nov izračun za vodovodno in komunalno omrežje je pokazal, da je vrednost naložbe za vodovod za Loko 2,7 milijona evrov, torej približno 10.000 evrov na gospodinjstvo. Mestna občina Koper in EU sta v svojih proračunih za leto 2015 to naložbo seveda odpisali, tako da ne verjamem, da bodo lahko Ločani letos pitno vodo pili iz javnega vodovoda,« nam je pojasnil direktor Rižanskega vodovoda Zdravko Hočevar.

Oporečna voda iz rezervoarjev

»V Loko sem se preselila, ko smo hoteli obnoviti taščino in nonovo hišo, pred tremi leti sem postala tudi predsednica vaške skupnosti. Seveda sem že prej vedela za problem javnega vodovoda, kanalizacije in tudi cestne infrastrukture, vendar z vsem ozadjem nisem bila podrobno seznanjena. Od sovaščanov seveda doživljam pritiske, v Loko se zadnja leta priseljuje vse več mladih družin, vas se obnavlja in bi bili seveda veseli javnega vodovoda in kanalizacije. Do zdaj z Mestno občino Koper nisem začutila nobenega problema ali konflikta, zato srčno upam, da bomo vsaj leta 2016 dobili javni vodovod in si v vasi uredili kanalizacijo. Seveda se moramo najprej zmeniti sami vaščani in zatem ustrezno vlogo nasloviti najprej na Krajevno skupnost Črni Kal in Mestno občino Koper,« nam je zaupala predsednica Vaške skupnosti Loka Andreja Odar. Domačinka Jožica Švab pravi, da je voda iz vseh treh rezervoarjev po veljavnih pravilnikih oporečna in jo morajo prekuhavati. Te dni je Rižanski vodovod, ki nadzoruje kakovost vode v zbiralnikih v Loki, znova izdal odredbo, da jo je treba zaradi oporečnosti pred uporabo prekuhati.

Ločanom, ki živijo nad izvirom pitne vode za vse obalno območje, želimo, da si nalijejo kapljico bistre vode in dajo privolitev za gradnjo vodovodnega in kanalizacijskega omrežja, čeprav bo ta potekal po njihovih zasebnih parcelah. Sicer bodo še nekaj časa ob samem izviru Rižane in pitne vode ostali puščava.

Deli s prijatelji