RANČ ALADIN

Živi od ljubezni do živali

Objavljeno 28. avgust 2014 18.37 | Posodobljeno 28. avgust 2014 18.37 | Piše: Moni Radež

Damjan Zupan z Gomile na Dolenjskem ima na ranču Aladin 60 živali in še velike načrte.

Med dolenjskimi griči od Trebnjega proti Mirni v vasi Gomila je pred štirimi leti vrata odprl ranč Aladin. Njegov skrbnik, 32-letni Damjan Zupan, se je obkrožal z živalmi že dolga leta prej, takrat je le pridobil vso dokumentacijo, tako da se lahko z ljubeznijo do živali tudi preživlja.

Na območju, velikem 2,5 hektara, je trenutno 60 živali, začel pa je kar na veliko, z Aladinom, kamelo, ki jo lahko obiskovalci tudi zajahajo, in nadaljeval s severnima jelenoma, kengurujema, ježevcema, nosatimi medvedi, rakunoma, nojema, nanduji, lamami in kamerunskimi ovcami. Eksotika se tu konča, obiskovalci si lahko ogledajo še oslička, ki se ju tudi da osedlati, zajce, kokoši, dihurja, veverico, race in gosi, mini koze ter divja prašiča in mini pujsa. Za vstopnico smo kot družina plačali 10 evrov.

Za tiste, ki znajo molsti

Seveda je ranč posebno doživetje za najmlajše, saj nanj vstopijo skozi dvižna vrata v lesenem stolpu, za obzidjem pa jih pričakajo igrala s plezalno steno, tobogani, peskovnikom in gugalnico. Prostor je primeren za rojstnodnevne zabave, ko jih lahko pride zabavat maskota ranča veverica Justa. Ta je bila ob našem obisku v gosteh v Beli krajini, kjer je razveseljevala udeležence harmonikarskega tekmovanja. Priskaklja lahko torej povsod, kamor jo povabijo.

V gozdu je urejena pot k čarovnici, otroci lahko streljajo s fračo ali z lokom, v rudniku izkopavajo diamante, v nastajanju je tudi rudnik zlata, ali pomolzejo kravo mlekarico. Ta je prav posebna, Zupan jo pogosto posodi za različna slavja ali veselice in obletnice, saj je plastična in votla ter v naravni velikosti, vanjo pa lahko nalijejo cviček, in kdor zna molsti, bo tudi pil...

Adrenalinska popestritev

Za popestritev se lahko obiskovalci pomerijo na poletnem sankališču na umetni podlagi v t. i. tubingu. To je spust v napihljivem obroču, tubi, po strmi in ozki progi. Še več adrenalina se sprosti pri zorbingu, v adrenalinski žogi, v katero gresta dve osebi, nato pa ju spustijo po blagem naklonu, dokler se ne ustavita.

Daleč od vrveža namerava Zupan urediti še plavalni ribnik in po posesti speljati potoček, tako da bo prostor postal še bolj priljubljen v vročih dneh, ko vsi iščemo in cenimo hlad in osvežitev. Ponuja tudi degustacijo divjačinskih jedi, ki lahko postane piknik s cateringom, in tisti, ki morda omagajo, lahko prespijo na seniku. Komur postane tam še posebno všeč, ponujajo brezplačno prenočitev v Bedančevi brunarici na ranču, v zameno za pomoč pri delu na posesti, ali v sobah po gostiščih. Potem se prav lahko zgodi, da si gost zaželi postati oskrbnik tiste živali, ki mu je posebno prirasla k srcu.


Čudoviti svet živali

Na otroškem poletnem taboru najmlajši krmijo in spoznavajo živali na ranču, jahajo oslička, plešejo, ustvarjajo in še drugače aktivno preživljajo prosti čas v naravi. Za božične praznike na okrašeni posesti postavijo jaslice, žive pa nastopijo 26. decembra. Obiskovalci si lahko tudi pozimi ogledajo življenje živali na ranču.

 

Deli s prijatelji