ONESNAŽENOST ZRAKA

Živeli boste leto dlje, a le če ...

Objavljeno 20. november 2015 19.25 | Posodobljeno 20. november 2015 19.25 | Piše: A. L.

Izpusti delcev v Sloveniji so posledica predvsem močno razširjene uporabe lesa v zastarelih kurilnih napravah gospodinjstev.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Slovenija se glede delcev uvršča med države Evropske unije z bolj onesnaženim zrakom in je v samem vrhu po izpustih delcev na prebivalca in tudi na enoto površine. Tako v poročilu o kakovosti zraka za leto 2014 ugotavlja Agencija RS za okolje. Dodajajo, da so izpusti delcev v Sloveniji posledica predvsem močno razširjene uporabe lesa v zastarelih kurilnih napravah gospodinjstev in tudi neugodnih vremenskih razmer v slabo prevetrenih kotlinah in dolinah celinskega dela Slovenije, kjer lahko ob pogostih in izrazitih temperaturnih inverzijah že manjša gostota izpustov povzroči čezmerno onesnaženost zraka. Ob tem je presenetljiva ugotovitev, da pozimi zrak onesnažujejo male kurilne naprave, ki imajo v Sloveniji kar dvetretjinski delež v skupnih izpustih delcev.

Podaljšanje življenjske dobe

Vlada je skupaj z mestnimi občinami Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto ter zasavskimi občinami Hrastnik, Trbovlje in Zagorje pripravila načrte za kakovost zunanjega zraka, za doseganje skladnosti z mejnimi vrednostmi za delce PM10. »Načrti so usmerjeni predvsem v zmanjševanje izpustov zaradi ogrevanja stavb in izpustov cestnega motornega prometa. Ocena vplivov na zdravje kaže, da bi se ob okvirni prepolovitvi ravni delcev v zraku na teh območjih, pričakovana življenjska doba prebivalstva podaljšala od šest do 12 mesecev,« še navajajo v poročilu.

K čistejšemu ozračju pa lahko prispevamo tudi sami, denimo z bolj zelenim avtom. Na spletni strani Nextgreencar.com je mogoče vozila razvrstiti glede na izpuste (CO2). Seveda po uradnih meritvah. Če kupujete malo družinsko vozilo in želite okolju prijaznega, tako lahko razmislite o vozilih opel astra, peugeot 308, citroen C4, ford focus, VW golf, seat leon, BMW serije 1, audi A3, mercedes-benz razred A, dacia logan ... Seveda pa je veliko odvisno tudi od voznika, ki bo z ekonomično vožnjo poskrbel tudi za manj izpustov.

Deli s prijatelji