PRIMER NEKREP

Živčec Kalanove ministrstvo ni izločilo

Objavljeno 09. oktober 2012 15.15 | Posodobljeno 09. oktober 2012 15.15 | Piše: T. L, STA

Zaradi dvomov o nepristranskosti Živčec Kalanove je njeno izločitev iz postopka odločanja o odvzemu licence Zlatki Kanič zahteval Boštjan Penko, sicer pooblaščenec Kaničeve.

Živčec Kalanova meni, da ni ravnala napak.

LJUBLJANA – Ministrstvo za zdravje je zavrnilo zahtevo za izločitev predsednice zdravniške zbornice Gordane Živčec Kalan iz ponovljenega postopka za ugotavljanje večje strokovne pomanjkljivosti ali napake pri delu zdravnice Zlatke Kanič v primeru Nekrep. Ministrstvo ni ugotovilo argumentov, zaradi katerih bi jo lahko izločili iz postopka.

Niso našli argumentov

»Postopek ugotavljanja večje strokovne pomanjkljivosti ali napake pri delu zdravnice Zlatke Kanič v primeru Nekrep na zdravniški zbornici se odvija predolgo, ministrstvo pa ni ugotovilo upravičenih razlogov in argumentov, ki bi pričali o pristranskosti predsednice Gordane Živčec Kalan v postopku in na osnovi katerih bi jo lahko izločili iz postopka,« so zapisali na ministrstvu. Poleg tega je ministrstvo zavrnilo zahtevo za izločitev uradne osebe Marijana Štrikerja iz upravnega postopka, saj, kot so navedli, »Štriker ni uradna oseba tega postopka«.

Na ministrstvu dodajajo, da verjamejo v »čimprejšnji, zakonit in korekten zaključek postopka«.

Akta, s katerima so odločili o zahtevi pooblaščenca za izločitev obeh navedenih uradnih oseb iz ponovljenega upravnega postopka, je Penku, Živčec Kalanovi in generalnemu sekretarju Zdravniške zbornice Slovenije Marijanu Štrikerju ministrstvo poslalo pretekli teden.

Boštjan Penko, pooblaščenec Kaničeve, je zahteval izločitev Živčec Kalanove iz postopka, ker po njegovi oceni obstajajo objektivne okoliščine, ki zbujajo dvom o njeni nepristranskosti. Penko je namreč tako zoper njo kot zoper generalnega sekretarja zbornice Štrikerja vložil kazensko ovadbo zaradi nevestnega dela.

Penko bi Živčec Kalanovo izločil tudi zaradi volitev

Predsednici zbornice očita, da je Kaničevi v prvem upravnem postopku odrekala pravico do pooblaščenca. Pristranskost Živčec Kalanove bi po njegovem mnenju lahko razbrali tudi iz njenih izjav in sporočil za javnost glede primera Nekrep, kot vzrok za izločitev Živčec Kalanove pa je navedel tudi bližajoče se volitve za predsednika zdravniške zbornice.

Prvi postopek, v katerem so Kaničevi začasno odvzeli licenco, je bil zaradi procesnih pomanjkljivosti razveljavljen.

Ponovljeni postopek bo zdaj lahko normalno tekel naprej, so povedali v zbornici. Pojasnili so, da bi morebitna zamenjava v vrhu zbornice lahko teoretično vplivala na postopek odločanja, če odločba do takrat še ne bo sprejeta. Pred vrati so namreč ponovljene volitve za predsednika zbornice.

Volitve razpisane za sredo

Na ponovljenih volitvah za predsednika zbornice, ki so razpisane za sredo, se poleg zdajšnje predsednice zbornice potegujejo še Andrej Možina in Matjaž Zwitter. Volitve so razpisane za sredo, vendar bodo potekale z glasovanjem po pošti. Izvoljen bo kandidat, ki bo prejel večino veljavnih glasov članov zbornice. Če v prvem krogu noben kandidat ne bo prejel več kot polovice glasov, bo sledil drugi krog, v katerega se bosta uvrstila kandidata, ki sta v prvem krogu volitev prejela največje število glasov.

Za veljavnost volitev bo potrebna 50-odstotna volilna udeležba članov zbornice. Zaradi neizpolnjevanja kvoruma so bile volitve maja letos neveljavne.


Kaničeva je marca 2008 v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor zdravila 12-letnega Bora Nekrepa, ki je pozneje umrl zaradi možganskega edema. Dečkova oče in mati, Matjaž in Tatjana Nekrep Perc, sta prepričana, da zdravnika Zlatka Kanič in Robert Pogorevc, ki sta otroka obravnavala v UKC Maribor, nista ustrezno opravila svoje naloge.

 


 

Deli s prijatelji