VOLITVE

Živčec Kalanova bi še en mandat

Objavljeno 06. maj 2012 18.31 | Posodobljeno 06. maj 2012 18.38 | Piše: M. U., STA

Volitve za predsednika zdravniške zbornice bodo končane v torek, izidi sledijo čez nekaj dni.

Gordana Živčec Kalan in dr. Metka Zorc sta našli skupni jezik.

LJUBLJANA – Gordana Živčec Kalan in Valentin Sojar se kot že pred štirimi leti znova potegujeta za mesto predsednika Zdravniške zbornice Slovenije. Takrat je večino glasov prejela Živčec Kalanova, ki se je v preteklem mandatu sicer soočila z več odmevnimi aferami, zaradi česar so dvakrat odločali o njeni zaupnici, obe preizkušnji pa je uspešno prestala. A v nasprotju z glasovanjem o zaupnici, ko o tem odloča 114-članska skupščina zbornice, pri volitvah odločajo vsi člani z volilno pravico.

Volitve bodo končane v torek, izidi sledijo čez nekaj dni

Živčec Kalanova, ki je specialistka družinske medicine, v svojem programu kot glavni cilj postavlja zagotavljanje visokih standardov in odličnosti pri delu zdravnikov in zobozdravnikov. Poleg tega kot enega izmed glavnih ciljev izstavlja zaščito slovenskih zdravnikov oz. zobozdravnikov pred nelojalno konkurenco neustrezno usposobljenih zdravnikov oz. zobozdravnikov iz tujine. Prav tako namerava ekipa Živčec Kalanove pozornost nameniti vzpostavitvi infrastrukture za organiziranje zaposlitve v primeru izstopa zdravništva iz sistema javnih uslužbencev. Med cilji navaja tudi okrepitev strokovne avtonomije in samouravnavanja.

Tudi Sojar, ki je kirurg in vodja transplantacijske dejavnosti v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, v svojem programu izpostavlja, da je treba utrditi neodvisnost zdravnikov in zobozdravnikov v sistemu zdravstvenega varstva. Meni, da bo treba prevetriti sedanji način ugotavljanja potreb po posameznih specialistih in razmisliti o možnosti povečanega vpliva razpisovalcev posameznih potreb. Po njegovem mnenju je nedvomno treba nadaljevati uvajanje normativov za obseg dela. Prizadeval si bo, da bodo sistem rednih strokovnih nadzorov naredili učinkovit z namenom izboljšanja kakovosti njihovega dela in z namenom zavarovanja interesov članov zbornice.

Ugled zdravništva močno upadel

Sojar opozarja, da je zaupanje v zdravništvo in zobozdravništvo v zadnjih letih močno upadlo, ta trend pa namerava obrniti. Medtem pa sedanja predsednica zbornice meni, da ugled zdravništva temelji na znanju in strokovnosti, ne pa na interpretacijah nezadovoljnežev skozi medije. »Bolniki nam verjamejo, ker se zelo izobražujemo in želimo prispevati maksimalno znanje za njihovo dobrobit. Ugled ne temelji na izjavah posameznikov,« je prepričana.


Oba kandidata: Strokovni nadzor zdravnikov naj ostane zbornici

Tako Živčec Kalanova kot Sojar menita, da mora strokovni nadzor nad delom zdravnikov ostati v rokah zbornice. A bi bilo treba po Sojarjevih besedah spremeniti nadzor nad zdravništvom, ki ga opravlja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije kot plačnik zdravstvenih storitev. Po njegovem mnenju bi bilo treba začeti razmišljati tudi o posebnih nadzorih, ki bi ga po točno določenih kriterijih opravljale posebne agencije, kot to poznajo v nekaterih državah.

Deli s prijatelji