SRČEK

Žitnikovi so se morali opravičiti doktorju Mishalyju

Objavljeno 03. junij 2014 19.49 | Posodobljeno 03. junij 2014 19.49 | Piše: P. J.

V društvu so navajali, da so intenzivisti leni, arogantni in nesposobni. Zdaj pa so se opravičili.

Mark Žitnik naj bi svojo istospolno vezo s partnerjem Rokom Strletom (zadaj) tudi uradno potrdil, in to v Piranu.

LJUBLJANA – Predsednik društva Veliksrček Mark Žitnik Strle se opravičuje dr. Mishalyju in vsem osmim zdravnikom enote intenzivne terapije. V društvu so se opravičili za izjavo, »da intenzivisti zavračajo delo in nimajo kaj delati, ker ne znajo delati ter da ne delajo nič, da so arogantni in leni ter da zavračajo sodelovanje pri pooperativni negi, da so nesposobni ter preprečujejo delo dr. Mishalyja«.

Prestrašili so starše

V društvu se opravičujejo tudi, »da smo z objavo netočnih in zavajajočih informacij na spletu starše otrok s srčno napako strašili in odvračali od zdravljenja v EIT Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo, čeprav zato nismo imeli nobenih argumentov ali osebnih izkušenj, in da smo z navedki o uveljavljanju ugovora vesti grobo posegli v odnos med zdravnikom in starši bolnih otrok, ki mora temeljiti na zaupanju.« Opravičilo so na svoji spletni strani objavili na podlagi zahteve odvetniške pisarne Nine Klemenčič Zidar, ki zastopa osem zdravnikov EIT.

Ob tem so v UKC Ljubljana zapisali, da novozastavljeni program otroške srčne kirurgije  izvajajo kakovostno in da so bili vsi otroci oskrbljeni pravočasno in uspešno. Program v letu 2014 poteka v dobro vseh otrok s prirojeno srčno napako.

UKC odgovarja na očitke

Odgovorili so tudi na očitke, ki so jih zapisali nekateri na spletnih omrežjih in so vzbudila nepotrebno vznemirjanje. Za trditev, da v UKC Ljubljana ukinjajo odličen program, pravijo, da ne drži, saj je bil program neustrezen in je potekal samo 2 do 3 dni na mesec, zato so morali otroke prilagajati programu in ne obratno. »Pomanjkljivosti dosedanjega programa so potrdili vsi doslej opravljeni notranji in zunanji nadzori.«

Pravijo, da trditev, da imamo v Sloveniji usposobljenega kardiologa, ki lahko opravi večino operacij, ne drži in da je notranja analiza pokazala, da je kirurg po sedmih letih dodatnega šolanja sposoben opraviti le tretjino operacij, pa tudi, da nikakor ne velja trditev, da za otroke s prirojenimi srčnimi napakami ni poskrbljeno.

»Trenutna rešitev je boljša kot katera koli doslej. Otroci so oskrbljeni takrat in na način, ki je zanje najprimernejši. Rezultati izvajanja programa v letošnjem letu so v celoti potrdili pravilnost naše odločitve.«

V UKC Ljubljana so še zapisali, da gre za neupravičeno negativno kampanjo, ki z bolnimi otroki nima nobene povezave, kar dokazuje tudi opravičilo na spletni strani društva Veliksrček, kjer so opravičilo objavili na zahtevo odvetniške pisarne.

Deli s prijatelji