ZPS

Žita za otroke: večina bi jih pristala med sladicami

Objavljeno 21. februar 2013 18.41 | Posodobljeno 21. februar 2013 18.41 | Piše: S. U.

Podrobnejši pogled 26 žit za zajtrk, ki jih tržijo za otroke, je razkril, da imajo več skupnega s sladkarijami kot z žiti.

Večina bi lahko pristala na polici med sladkarijami.

LJUBLJANA – Dejstvo je, da so žita za zajtrk pri otrocih priljubljena, saj so po navadi sladkega okusa in zanimivih oblik. Ker se zjutraj praviloma mudi, so priročna izbira tudi za starše. A kot poročajo iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), podrobnejši pogled 26 žit za zajtrk, ki jih tržijo za otroke, razkrije, da imajo več skupnega s sladkarijami kot z žiti.

Katera žita so se slabo odrezala?

»Na ZPS smo pripravili tržni pregled 26 žit za zajtrk, ki jih tržijo za otroke. S skupino potrošnikov smo jih razdelili v štiri skupine, in sicer glede na njihove sestavine in tudi predstavitev. Količine posameznih sestavin, na katere smo bili pozorni pri tržnem pregledu (sladkor, maščoba, nasičene maščobne kisline, sol, prehranske vlaknine), smo označili z barvami, ki jih večina pozna s prehranskega semaforja,« piše v sporočilu za javnost.

Dr. Tanja Pajk Žonta opozarja: »Večina preverjenih izdelkov se je zelo slabo odrezala glede vsebnosti sladkorja. Pri 21 izdelkih je namreč posvetila rdeča luč, saj so vsebovali veliko sladkorja (več kot 15 g/100 g). Med temi jih je 13 preseglo mejo za veliko vsebnost sladkorja za več kot dvakrat, in sicer Knusperone Honey Wheat, Kellogg's Smacks, Kellogg's Frosties, Lino Crunch, Ben Quik Choco Pops, Goody Fun Zoo Choco Shells, Nestlé Cookie Crisp, Kellogg's Choco Krispies, Nestlé Cini Minis, Spar Nougat Bites, Spar Zimt Zauber, Crownfield Fruit Rings, Nestlé Nesquik.

Raje za sladico kot zajtrk

Kot še pravi prehranska strokovnjakinja iz ZPS, žita, pri katerih je bila vrednost sladkorja presežena za več 2-krat, bolj sodijo med sladice oziroma sladkarije in nikakor niso primerna za vsakodnevno uživanje.

Deli s prijatelji