SVARILO

Zima se bliža, zato bodite v gorah dodatno previdni

Objavljeno 31. oktober 2014 12.05 | Posodobljeno 31. oktober 2014 12.09 | Piše: Mo. S.

Nekatere planinske postojanke v gorah so bolj ali manj tudi že zaprte, tako da naj planinci ne računajo na takšno oskrbo kot poleti.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Gore kljub nižjim temperaturam vabijo v svoje naročje, policija pa ob tem svetuje, kako v gorah ravnati, da bo vaša pot udobna in varna. Ponekod po hribih so temperature lahko že krepko pod ničlo, zato pred odhodom vedno preverite vremensko napoved in snežne razmere, prav tako upoštevajte, da je dan vse krajši. Nekatere planinske postojanke v gorah so bolj ali manj tudi že zaprte, tako da naj planinci ne računajo na takšno oskrbo kot poleti.

»Veliko družin s šolarji se bo med krompirjevimi počitnicami odpravilo na izlet v hribe, kjer pa se že začenjajo zimske razmere, zato je potrebna dodatna previdnost. Prav tako velja, da obisk gora z otroki zahteva veliko pozornosti in prilagajanja,« pravijo. 

V gorah je seveda treba biti previden vse leto. Tudi ustrezna oprema, psihofizična kondicija in izkušnje so tisto, kar lahko olajša vzpon in celo prepreči poškodbo. Izbirajte takšne poti, ki so primerne vaši psihofizični pripravljenosti in ne pozabite na ustrezno opremo. V gore se ne odpravljajte sami, če nimate veliko izkušenj, pa se pridružite kakšnemu organiziranemu pohodu pod vodstvom izkušenih gornikov.

Ne oklevajte, ampak pokličite

Če se zgodi, da poti ne (z)morete končati, vzpon prekinite, če ocenite, da potrebujete pomoč strokovnih služb, pa ne oklevajte, ampak pokličite pomoč na številko 112 ali 113. Pristojne službe v gorah na leto posredujejo približno 400-krat, njihovo hitro posredovanje pa vam lahko reši življenje, še sporočajo policisti. Najpogostejši vzrok za nesreče v gorah so sicer zdrsi in padajoče kamenje, v zimskih razmerah pa je treba upoštevati še nevarnost plazov.

Kaj vzeti s seboj?

Kot pravi vrhunski alpinist Klemen Premrl, lahko veliko nesreč preprečimo že z upoštevanjem osnovnih pravil gorništva. Pred vzponom je treba preveriti vremensko napoved in pot ter oceniti, ali pot zmoremo. Prepričati se je treba tudi, ali imamo s seboj vso potrebno opremo. Pred odhodom poskrbite za ustrezno obutev, topla in rezervna oblačila, pijačo in hrano z visoko energijsko vrednostjo, s seboj vzemite tudi mobilni telefon in osebni komplet prve pomoči.

Deli s prijatelji