PRIPRAVLJENI?

Zima je tu: zapadlo bo več kot 30 centimetrov snega!

Objavljeno 26. december 2014 11.09 | Posodobljeno 26. december 2014 17.34 | Piše: T. L.

V Sloveniji sneg že trka na vrata, več težav pa imajo zaradi njega že danes na sosednjem Hrvaškem.

Prestolnico Slovenije je pobelilo. Foto: Jure Eržen/Delo

LJUBLJANA, ZAGREB – V Sloveniji se šele pripravljamo na snežinke, ki bi pričarale vsaj malo božično-novoletnega vzdušja. Snežno najbolj bogato je obdarjena (kar ni nič nenavadnega) Kredarica, kjer so namerili 105 centimetrov snega, na Voglu ga je 20 centimetrov (od tega jih je pet zapadlo v zadnjih 24 urah), drugod po Sloveniji pa se z več kot kakšnim centimetrom ne moremo pohvaliti. Do jutri. 

Jutri bo namreč sprva pretežno jasno, dopoldne bo oblačnost od zahoda naraščala. Sredi dneva in popoldne bodo v zahodni in osrednji Sloveniji rahle padavine, po nižinah Primorske bo deževalo, drugod rahlo snežilo, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso).

In če je Arso še včeraj napovedoval do 20 centimetrov snega, pa je danes snežna slika že drugačna: od sobote popoldne do nedelje zvečer bo v večjem delu Slovenije zapadlo od 15 do 30 cm suhega snega, lokalno na zahodu in jugu lahko tudi več.

Sicer pa bo ob morju pihal jugo, predvsem v severovzhodni Sloveniji pa južni veter. Mrzlo bo. Najnižje jutranje temperature bodo od –8 do –2, ob morju in na Goriškem okoli 0, najvišje dnevne od –3 do 2, na Primorskem od 3 do 6 stopinj Celzija.

V nedeljo bo na Primorskem pihala zmerna do močna burja, najmočnejši sunki bodo nad 100 km/h. Vetrovno bo tudi drugod po državi, v nedeljo popoldne in v noči na ponedeljek bo predvsem v zgornjem Posočju, pod Karavankami in v severovzhodni Sloveniji pihal okrepljen severni veter. Veter bo prenašal sneg in gradil snežne zamete.

Pri sosedih sneg  tudi v Dalmaciji

Razmere pa so precej drugačne pri sosedih Hrvatih, kjer vreme povzroča precej težav na delih ceste v Liču in Gorskem kotarju. Na delih avtoceste A6 med Kikovico in predorom Tuhobić je potrebna previdnost zaradi močnih bočnih sunkov vetra in snega, na odseku med Tuhobićem in Bosiljevim pa večje težave povzroča le sneg.

Na hrvaškem Sljemenu imajo 14 centimetrov snega.

Zaradi močne burje je avtocesta A1 med Svetim Rokom in Posedarjem zaprta za ves promet, medtem ko je na cesti Maslenica–Zaton Obrovački dovoljen le promet z osebnimi vozili, sporoča Hrvaški avtoklub.

Vremenska napoved kaže, da bo v Slavoniji danes še deževalo in snežilo, na Jadranu bo deževalo, v Dalmaciji pa pričakujejo, da bo burja prinesla tudi nekaj snežink. 

Deli s prijatelji