OHLADITEV

Zima, dober dan: sneg bo padal do nižin

Objavljeno 22. oktober 2012 12.28 | Posodobljeno 22. oktober 2012 12.38 | Piše: T. L.

Prihodnji konec tedna lahko pričakujemo veliko vremensko spremembo: meja sneženja se bo spustila tudi do nižin.

Arhivska fotografija

LJUBLJANA – »Kjer je dim, je tudi ogenj. Začelo se bo v soboto: trenutne napovedi namreč kažejo na prodor polarnega zraka preko Evrope (od severa proti Sredozemlju), nastanek sredozemskega ciklona ter padavine in ohladitve. Od sobote naprej bo zelo nestanovitno vreme s pogostimi padavinami, meja sneženja pa bo nihala (med 1000 metri in nižinami). Točno napovedati, kateri dan bo na kateri višini, je čisto nemogoče. Ta ohladitev bo opazna še v naslednjem tednu, vse do praznikov. Vreme bo povsem drugačno, kot je zdaj,« na vprašanje, ali lahko po sončnem poznojesenskem koncu tedna v naslednjih dneh pričakujemo drastično ohladitev in sneg, odgovoril Brane Gregorčič, dežurni meteorolog na republiški agenciji za okolje (Arso). 

Hlad, padavine in morda celo plundra

In če je minuli konec tedna obudil upanje, da se bo sončno in toplo vreme obdržalo do bližnjih praznikov, tovrstna pričakovanja kar pozabite. Prazniki bodo hladni, mokri ali celo plundrasti, pravi Gregorčič. 

Do četrtka megla, v petek prve padavine

Do četrtka imamo meglo in sonce popoldne, najvišje dnevne temperature se bodo gibale od 15 do 19 stopinj Celzija, v petek se bo pooblačilo, megla bo tega dne najverjetneje izginila, na zahodu pa lahko že pada kakšna kaplja dežja.

Če se zdi, da je sneg letos pohitel, to niti ne drži. Lani je namreč oktobra že dvakrat snežilo, zgodnji sneg pa nikakor ni kazalec tega, koliko snega bo zapadlo pozimi. »Vse možnosti so odprte,« meni Gregorčič.


V pričakovanju snežink tudi na Hrvaškem

Vremenska napoved na sosednjem Hrvaškem je precej podobna napovedi v domačih logih. Do četrtka se jim obeta prijetno in sončno vreme, v petek pa se bo vreme poslabšalo. Nastopile bodo padavine, temperature pa bodo od petka dalje padle za več kot 15 stopinj Celzija: hrvaški državni hidrometeorološki zavod za Delnice in Plitvička jezera napoveduje – sneg. 

 

Deli s prijatelji