KRITIČNO

Žiga Turk o Pahorju: »Džizs«

Objavljeno 13. avgust 2012 17.55 | Posodobljeno 13. avgust 2012 15.27 | Piše: P. J.

Dejan Verčič pravi, da je za Pahorja oblast edina vrednota, ki ga zanima.

Borut Pahor kot smetar.

LJUBLJANA – »Džizs,« je pod članek z naslovom »Pahorja primerjajo z Jezusom« zapisal minister Žiga Turk. Predsedniški kandidat Borut Pahor se je predsedniške kampanje lotil na zelo populističen način. V Delu pa so ga strokovnjaki za politični marketing označili za slovenskega Jezusa Kristusa, italijanskega Benita Mussolinija v preteklosti in ruskega Vladimirja Putina danes.

Prepričani, da dela prav

Pahor pomaga delavkam v tovarni z nogavicami, pakira kislo smetano, vleče vrvi, prenavlja ceste, pobira smeti in še kaj. To, da stranka SD ne namerava veliko sredstev vložiti v njegovo kampanjo, je jasno že dolgo, s sodelavci se je zato odločil za drugačno kampanjo, ki mu omogoča neposreden stik s potencialnimi volivci. V njegovem štabu pravijo, da je za uspešno opravljanje funkcije predsednika države ključno poznavanje interesov, pogledov in problemov ljudi.

Izgublja kredibilnost?

Dejan Verčič, strokovnjak za politični marketing, je Pahorjev pristop označil za skrajni populizem. Pravi, da so njegovi nastopi kopija ljudskih druženj italijanskega Benita Mussolinija v preteklosti in ruskega Vladimirja Putina danes. Pravi, da je Pahorju oblast še edina vrednota, ki ga zanima. »Kopiranje likov, kot so Mussolini, Peron ali Putin, kaže na pomanjkanje političnega okusa in podcenjevanje volivcev.« Dodal je še, da je Slovenija v veliki meri prav zaradi Pahorja gospodarsko na kolenih.

Njegova kampanja odvrača tudi Marto Kos Marko. Pravi, da njegovo početje občuti kot podcenjevanje in nespodobnost. Pravi, da od predsedniškega kandidata pričakuje več kot takšne poceni marketinške trike. Božidar Novak pravi, da bi moral biti njegov cilj priti v drugi krog, z asfaltiranjem ceste pa po njegovem ne pridobiva nobene kredibilnosti.

Janja Božič Marolt pa meni, da je njegova kampanja učinkovita. Pravi, da se je odločil ustvariti »imidž« ljudskosti, morda celo mučeništva. »Spustil se je med ljudi in jim daje vedeti, da jih razume, sočustvuje, prevzema in deli njihovo breme.« Primerja ga s slovenskim Jezusom Kristusom, kar naj bi po njenem  na večinsko katoliško in delavsko volilno bazo učinkovalo pozitivno.

Konsistenten le Zver

Kos Markova še pravi, da je Pahor kandidat, ki bi se bil pripravljen spustiti na raven klovna, ki se smehlja samo, da bi ugajal. Božič Maroltova pa dodaja, da s svojim delovanjem vleče za sabo tudi druga dva kandidata. Spomnila je na podporo Danila Türka DJ Umeku.

Novak je Türka in Pahorja označil za zbegana, saj naj ne bi vedela, koga naj nagovorita, ker prihajata iz enake baze. Pravi, da konsistentnost kaže edino Milan Zver, ki se je odkrito opredelil. Verčič pa pravi, da bodo te volitve gotovo najbolj politične od vseh doslej.
 

Deli s prijatelji