VARČEVANJE

Žiga Turk bo »žagal«

Objavljeno 08. marec 2012 23.44 | Posodobljeno 08. marec 2012 23.45 | Piše: T. Po.

Zategovanje pasu bo najprej odneslo agencijo za knjigo, sledil naj bi ji filmski sklad, nato mogoče pridejo na vrsto učitelji.

Žiga Turk bo vzpostavil strog sistem varčevanja.

LJUBLJANA – Nasprotniki ukinitve agencije za knjigo, ki jo je ustanovila prva vlada Janeza Janše, menijo, da bo to za Slovenijo pomenilo izbris z evropskega trga. Minister za šolstvo, šport, znanost in kulturo Žiga Turk je pojasnil, da so gospodarske razmere takšne, da ne moremo izbirati, kje bomo varčevali – varčevati moramo povsod. 

Turk je poudaril, da kljub temu, da je agencijo ustanovila Janševa vlada, to ne pomeni, da je ta »sveta krava«. »Agencija je bila ustanovljena z nekimi namenimi, ciljev pa ni dosegla. Agencija in filmski sklad sta zgolj posrednika davkoplačevalskega denarja na področju, ki ga ureja že ministrstvo,« je pojasnil. 

Raje kakšen fikus in tajnico

Ob vprašanju, ali ne bi bilo bolje naprej iz pisarn odstraniti kakšen fikus in odpustiti kakšno tajnico, je Turk poudaril, da se slovenska kinematografija ne postavlja s tem, kakšno organizacijo ima, temveč kako uspešni so njeni filmi. »Zavedati se moramo, kako težka gospodarska situacija je,« je dejal. Če bi se izkazalo, da so ukinitve agencij slaba odločitev, bi to lahko napovedalo Turkov odhod, saj je, tako meni sam, kot minister odgovoren za sistem, ki ga bo vzpostavil.

V nadaljevanju se je Turk v Odmevih dotaknil tudi varčevanja v javnem sektorju. Glavni sindikalist Branimir Štrukelj je opozoril, da bodo učitelji stavkali, če jim bo država znižala plače. 'Superminister' je odvrnil, da bo država poskrbela, da bodo vsi učitelji dobivali dohodke čez vse leto, za zdaj pa še ni znano, za kakšno obliko varčevanja se bodo odločili.

Varčevanje pri učiteljih najbrž bo

»Varčevanje nikomur ni všeč, a je del realnosti, v kateri smo. Treba je delati na vseh področjih, zato se težko strinjam s pristopom, najprej vse drugo, potem pa to,« je razložil.

»Ključno je, da učitelj dosega takšne rezultate z otroki, ki se od njega pričakujejo. Na tem področju so zagotovo rezerve, a ne v smislu, da bi ljudi silili, da se 'štempljajo' na delovnem mestu,« je na razprave o osemurnem delovniku odgovoril Turk.

Kakšna manj bo

Na vprašanje, ali učitelje čaka enaka usoda kot trenerje, ki niso dobili plač, je Turk poudaril, da gre za specifično situacijo, ki je povezana s podaljševanjem pogodb in je nastala ravno v času menjave vlade in spreminjanja proračuna. »Tudi v gospodarstvu se zgodi, da plače zamujajo.« Bodo podaljšali vseh 127 pogodb, je Turka vprašal Bobovnik. »Lahko se zgodi, da bo kakšna manj,« je odgovoril minister.

Kaj pa urad za enake možnosti?

»Urad prihaja pod pristojnosti ministrstva za notranje zadeve. Tudi oni se srečujejo s potrebo po racionalizaciji. Če bodo stroški urada višji od njegove 'dobrobiti', potem bo racionalizacija izvedena tudi pri tem uradu,« je usodo urada za enake možnost na dan žena predstavil Turk.

Deli s prijatelji