ŠOKIRANI

Žiga je pri 9 letih čudežno spregovoril

Objavljeno 13. junij 2017 20.16 | Posodobljeno 13. junij 2017 20.16 | Piše: Roman Turnšek

Avtističnemu Žigi Forjanu se je začelo obračati na bolje.

TRBOVLJE – Kadar nanese na zdravje, ljudje poskusimo marsikaj, saj je to največje bogastvo. Verjamemo v čudeže in sem ter tja se ti tudi zgodijo, se strinjata oče in mama devetletnega Žige Forjana iz Trbovelj, ki od rojstva boleha za avtizmom. Njegove zgodbe se utegnete bralci Novic spomniti že od prej, saj smo o njem že pisali, in ste družini pomagali tudi pri izpolnitvi želje o poletnih počitnicah. Zaradi finančne stiske, oče in mama sta bila brez služb, je bilo morje nedosegljiva želja, s pomočjo bralcev pa sta Žiga in njegova sestra Nika lahko čofotala po morju.

Čeprav sta dvojčka, je njuna pot že od prihoda na svet popolnoma različna. Žiga se je namreč kot prvi rodil naprej z zadnjim delom telesa, Nika mu je malce pozneje sledila v pravilnem položaju. Prav to je bilo odločilno za njuni življenji. Medtem ko je Nika zdrava deklica, Žiga boleha za avtizmom in duševno motnjo. Sestra zato obiskuje običajno osnovno šolo, brat pa prilagojeno, s posebnim individualnim programom vzgoje in izobraževanja. Otrok, kot je Žiga, potrebuje nenehen nadzor, drugačen in poseben pristop, več energije, časa, potrpežljivosti. Povrhu je povsem nesamostojen, prav tako ne zna in ni zmo- žen predvideti posledic svojih dejanj. Tako so pripovedovali starši in tako so nam povedali v šoli, ki jo deček obiskuje. Stanje se ni izboljšalo, zatoso starši upali na čudež, ki bi pripomogel k izboljšanju.

Takojšnji učinek

Tega ni in ni bilo. Začetek oktobra lani pa je Žiga začel jemati prehransko dopolnilo. »Spremembe so se začele pojavljati takoj po prvem zaužitju kapljic. Postal je bolj umirjen. Začel je spati vso noč, prenehali so se siloviti izbruhi, ki so bili del vsakdana. Če ni dobil kakšne stvari ali če se mu ni izpolnilo tisto, kar je hotel, se je metal po tleh, hodil je na trdo, da je odmevalo, po stanovanju je metal in razbijal predmete in podobno,« pripoveduje oče Dušan. Do kapljic, ki jih jemlje osem mesecev, so prišli po naključju. Ker niso imeli kaj izgubiti, pridobili pa bi lahko veliko, so poskusili z njimi. »Žiga dobiva dodatek postopoma. Začel je z dvema kapljicama na dan, potem smo odmerek vsake štiri dni povečevali za eno kapljico. Dobival jih bo od pol leta do dveh let, nato pa bomo videli, kakšno bo stanje. Veseli smo, da se učinki že kažejo, predvsem pri govorjenju. Pred tem namreč Žiga, čeprav je imel skoraj devet let, še ni govoril,« doda Dušan. Žiga poleg kapljic rensa dobiva še vitamin C, ker ga ima premalo, izogibati pa se mora kravjega mleka.

Brzinski puzzle

Spremembe so opazne tudi v šoli, ne le doma. »Prej je v skupini vedno hotel pobegniti. Zdaj je vključen vanjo, kontaktira, se druži, igra in podobno. Lažje tudi sledi učnim uram. Sam najde svoj razred, znajde se v šoli, prepozna svoje predmete. Tega prej oziroma doslej ni bilo nikoli,« nadaljuje Dušan. S tem se napredek in spremembe še ne končajo. Žiga namreč sodeluje pri oblačenju, sam se na primer sezuje, pospravi. Sam gre na stranišče, občasno že pove za potrebo. Samostojno uporablja pribor za jed, zelo je napredoval na področju komunikacije. Začel je ponavljati besede, uporablja tudi besede za lastno izražanje. Zdaj brez težav pove za čokolado, avto, Telebajske, jabolka in podobno. Drugače se je začel odzivati na bole- čino. »Če pade ali se udari, zavpije 'av' ali 'boli', tega prej ni bilo nikoli, ampak je samo jokal,« pove mama Damjana. Eno zadnjih presenečenj so sestavljanke puzzle. Žiga namreč zelo hitro ne glede na motiv slike sestavi sestavljanko s tudi 120 kosi.

Deli s prijatelji