SOJENJE

Zidar se na sodišču ni pojavil

Objavljeno 18. oktober 2012 15.26 | Posodobljeno 18. oktober 2012 14.51 | Piše: A. K., STA

Zidar se ni udeležil predobravnavnega naroka v sojenju zaradi domnevno spornih poslov.

Ivan Zidar.

LJUBLJANA – Nekdanji prvi mož gradbenega velikana SCT Ivan Zidar se ni udeležil predobravnavnega naroka v sojenju zaradi domnevno spornih posvetovalnih poslov med SCT in družbo Big Trading. Obtoženi Alen Žagar, ki je bil zaposlen v SCT Primorska, pa je s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde za zlorabo položaja ali pravic.

Žagar se je pogodil

Žagar se je s tožilstvom v zameno za priznanje krivde storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic pogodil za leto in mesec dni pogojnega zapora s preizkusno dobo dveh let. Poleg Žagarja sta se predobravnavnega naroka na ljubljanskem okrožnem sodišču udeležila tudi Zidarjev namestnik v SCT Aleksander Meze in Irena Zarnik, ki je bila v času sklepanja domnevno spornih pogodb zaposlena v družbi Socius.

Oba obtožena, ki ju obtožnica prav tako bremeni kaznivega dejanja zlorabe položaja in pravic, sta zavrnila možnost priznanja krivde na predobravnavnem naroku. Na sodišču sta povedala, da to ni edini kazenski postopek, v katerega sta vključena.

Nista prišla niti Willenpart in Peklar

Poleg Zidarja pa na sodišče nista prišla niti obtožena Borut Willenpart, nekdanji direktor operativne izvedbe nizkih gradenj pri SCT, in predsednik uprave družbe Socius Leonardo F. Peklar. Zanje bodo morali predobravnavni narok ponovno opraviti.

Zlorabljali položaj in pravice

Tožilstvo obtoženim očita zlorabo položaja ali pravic, Zarnikovi pa še ponarejanje listin. V letih 2003 in 2004 naj bi Meze in Zidar z domnevno spornimi posvetovalnimi posli pridobila veliko premoženjsko korist. Prav tako je bila obtožnica vložena zoper družbo Big Trading kot pravno osebo. Peklar, predsednik uprave Sociusa, in tam zaposlena Zarnikova, tudi direktorica podjetja Big Trading, pa sta obtožena naklepne pomoči pri plačilu navideznih storitev podjetju Big Trading.
 

Deli s prijatelji