ETIČNA KOMISIJA

Zidar Klemenčičeva in Penko kršila duh kodeksa

Objavljeno 23. oktober 2013 14.13 | Posodobljeno 23. oktober 2013 14.13 | Piše: A. L.

Čeprav imata ločeni pisarni, sta delila naslov in tudi stranke, je zapisano v prijavi.

Nina Zidar Klemenčič in Boštjan Penko.

LJUBLJANA – Odvetnika Boštjan Penko in Nina Zidar Klemenčič sta kršila duh kodeksa odvetniške poklicne etike. Tako je po poročanju Dela ugotovila etična komisije odvetniške zbornice o njunem delovanju v primeru zdravniške zbornice o nesrečnem dečku Boru Nekrepu.

Ločena, a sta delila celo telefon

Prijavo proti njunemu delovanju je na odvetniško zbornico vložil Matjaž Nekrep, oče dečka Bora. »Odvetnika delujeta kot odvetniška pisarna Zidar Klemenčič & Penko, delita naslov in stranke, formalno pa kot ločena odvetnika. To okoliščino izkoriščata v postopkih, v katerih delujeta za iste stranke včasih na eni, včasih na drugi strani, obenem se odvetnika tudi izmenjujeta. Posledica takega delovanja je nezakrit konflikt interesov in prosto kroženje informacij ter dokumentov, ki onemogočajo vsaj na videz dostojne, etične in zakonite postopke,« je pred leti zapisal v prijavi.

Zidar Klemenčičeva in Penko nista več v isti stavbi, kdaj sta se razselila, se ne spomnita natančno.

Oba bi morala odkloniti zastopanja Kaničeve

Namestnik tožilca odvetniške zbornice Janez Koščar ni ugotovil nobene od disciplinskih kršitev statuta odvetniške zbornice. Je pa svoje povedala etična komisija. Boštjan Penko je namreč prevzel zastopanje Zlatke Kanič v disciplinskem postopku pred zdravniško zbornico, čeprav je pred tem skupaj z Nino Zidar Klemenčič sodeloval z zdravniško zbornico. Enako velja za odvetnico Nino Zidar Klemenčič, ki je prevzela zastopanje Kaničeve v kazenskem postopku, čeprav je bila sočasno njena stranka zdravniška zbornica, pri čemer je zdravniški zbornici svetovala v zvezi z disciplinsko zadevo Kaničeve, poroča Delo. Komisija je tako nesporno ugotovila, da je odvetnica zastopala tako zdravniško zbornico kot Kaničevo z nasprotnimi interesi, čeprav strogo formalnopravno ne v isti zadevi, vendar gre zaradi historičnega dogodka za isto dejansko stanje.

Komisija je še zapisala, da bi odvetnika Boštjan Penko in Zidar Klemenčičeva glede na okoliščine zastopanje Kaničeve morala odkloniti.

Deli s prijatelji