ODZIV

Zidar Klemenčičeva izziva zbornico: pojasnite mnenje

Objavljeno 24. oktober 2013 18.08 | Posodobljeno 24. oktober 2013 18.08 | Piše: E. N.

Odvetnika Boštjan Penko in Nina Zidar Klemenčič sta se ostro odzvala na zapise medijev, da sta kršila duh kodeksa odvetniške poklicne etike.

Nina Zidar Klemenčič

Kot smo že poročali, je komisija za etična vprašanja Odvetniške zbornice Slovenije sprejela mnenje, da odvetnika Boštjan Penko in Nina Zidar Klemenčič nista ravnala v skladu z duhom načel in pravil kodeksa odvetniške poklicne etike. 

To oceno sta si prislužila zato, ker je Penko v primeru nesrečnega otroka Bora Nekrepa prevzel zastopanje dr. Zlatke Kanič v disciplinskem postopku pred Zdravniško zbornico Slovenije, čeprav je pred tem skupaj z Zidar Klemenčičevo sodeloval s to zbornico. Odvetnica Zidar Klemenčičeva pa ni ravnala v duhu kodeksa s tem, da je prevzela zastopanje Kaničeve v kazenskem postopku, čeprav je bila hkrati njena stranka Zdravniška zbornica Slovenije. Tej je svetovala v zvezi z disciplinskim postopkom zoper Kaničevo.

»Zapis je neresničen in lažniv«

Kot poroča Delo, ki se sklicuje na STA, Zidar Klemenčičeva meni, da je zapis, ki izhaja iz ocene skladnosti z načeli in pravili kodeksa odvetniške etike, neresničen in lažniv. Kaničevo namreč zastopa v kazenskem postopku, zdravniško zbornico pa v medijsko-pravnih zadevah, kar sta, kot je opozorila, dve popolnoma ločeni zadevi.

Zidar Klemenčičeva je odvetniško zbornico že pozvala, naj pojasni, na kakšni podlagi je bila ocena sprejeta. Pojasnila je še, da ji kljub njeni zahtevi še niso posredovali listin, ki so bile uporabljene kot podlaga za oblikovanje mnenja. Ljubljanski območni zbor odvetniške zbornice je že ugotovil, da mnenja komisije ne bo upošteval, ker konflikta interesov v tem primeru ni, še po STA povzema Delo.

image
Boštjan Penko. Foto: Uroš Hočevar, Delo

»Mnenje zbornice je skrajno nenavadno«

Boštjan Penko je mnenje odvetniške zbornice označil za skrajno nenavadno. Kot je dejal, je komisija pri tem spregledala dejstvo, da z Zidar Klemenčičevo nista nikoli imela skupne odvetniške pisarne ter da nikoli ni zastopal zdravniške zbornice, temveč le Kaničevo. S stališča odvetniške zbornice in zakona torej po njegovi oceni ni ravnal nezakonito, so zapisali na STA.

Disciplinske postopke ustavili

Vsi očitki Odvetniške zbornice Slovenije glede kršitve kodeksa so zavrnjeni in disciplinski postopki ustavljeni, so zatrdili v odvetniški pisarni Zidar Klemenčič. »Komisija za etična vprašanja v postopku, v katerem odvetnica Nina Zidar Klemenčič ni bila udeležena in ki je zahtevo presojala iz širšega etičnega in družbenega konteksta, pa prav tako ni odločila, da je odvetnica Nina Zidar Klemenčič ravnala v nasprotju s kodeksom odvetniške poklicne etike,« so zapisali.

Deli s prijatelji