KRŠILI PRAVILA

Židanova SD na Primorskem ne bo smela na volitve?

Objavljeno 16. september 2014 12.41 | Posodobljeno 16. september 2014 12.41 | Piše: K. K.

Volilna komisija naj bi zaradi nepravilnosti izločila tako listo SD za mestni svet kot kandidatko za županjo.

KOPER – Slab mesec pred lokalnimi volitvami kaže, da nekatere stranke, ki sicer na volitvah tekmujejo že leta, letos ne bodo smele. Gre za SD, ki jo je po poročanju Primorskih novic zaradi nepravilnosti in kršenja pravil lastne stranke iz tekme, ki bo 5. oktobra, izločila koprska občinska volilna komisija. Portal poroča, da je občinska volilna komisija izločila tako listo SD za občinski svet kot kandidaturo za županjo, ki naj bi bila Tatjana Magdalenič. Vpleteni že napovedujejo tožbo na upravnem sodišču.

Po naših podatki se zapleta tudi v Piranu, kjer naj bi vsaj dva kandidata, ki ju je SD potrdila na konvenciji, sploh ne dala soglasja h kandidaturi. Eden od njiju pa bo celo kandidat na konkurenčni listi. O težavah poročajo tudi iz Ivančne Gorice, kjer naj bi se zapletalo pri novoustanovljeni SMC, v kateri so soglasja h kandidaturam tudi podpisovali po konvenciji. Nepravilnosti so po pisanju Primorskih novic ugotovili tudi pri koprski SMC, vendar so tam nejasnosti razčistili, medtem ko SD volilni komisiji v treh dneh ni posredovala zadovoljivega pojasnila, zato so njihove kandidate včeraj dokončno izločili.

Protestni odstopi zaradi Ljubljane

»Pravzaprav niso spoštovali lastnih pravil in je stranka v Ljubljani samovoljno določila kandidate, čeprav bi to moral narediti koprski odbor stranke,« je za Primorske novice dejal predsednik občinske volilne komisije Miloš Senčur. Iz zapisnika, ki so ga predložili volilni komisiji, pa je izhajalo, da so kandidate določili, jih potrdili in o njih glasovali v Ljubljani. Portal poroča še, da koprski odbor pri tem ni sodeloval, saj je zaradi razprtij v stranki razpadel nekaj dni pred oddajo kandidatur. Zaradi prevelikega vmešavanja Ljubljane sta protestno odstopila tako predsednik stranke v Kopru Angel Šav kot tajnica stranke Nika Štravs, centrala pa je pred tem iz stranke izključila nekaj članov, med njimi tudi sekretarko koprske SD Majdo Šuligoj. Izločeni kandidati imajo do jutri čas, da odločitvi volilne komisije oporekajo na upravnem sodišču v Novi Gorici.

Marijan Križman, ki je po pooblastilu stranke SD v Ljubljani v nekaj dneh sestavil listo kandidatov, napoveduje pritožbo: »Seveda se bomo pritožili. O kandidatih res ni odločal koprski odbor stranke, ampak zato, ker so razpadli. Zadevo je zato prevzela Ljubljana. Preden smo vložili kandidature, je o tem odločal naš nadzorni odbor stranke, zadevo so pregledali tudi pravniki, ki so se strinjali, da v tem primeru lahko kandidate določi Ljubljana.«

 

Deli s prijatelji